Internet Explorer odlazi u istoriju

IT 01. jun 202216:07 > 16:11
Podeli:
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Čuvenom pregledaču su dani odbrojani.

Majkrosoft uveliko sprovodi svoj plan ukidanja Internet Explorera kao što je najavljeno prošle godine, a konačni datum je – 15. jun.

Pročitajte još

Početkom 2000-ih, Internet Explorer je držao gotovo celo tržište. Zatim su se pojavili Firefox i Opera, koji su i sami počeli da se bore za svoj udeo.

Prekretnica se dogodila 2009. godine u vreme kada su ljudi počeli da očekuju više od svojih desktop pregledača, a Majkrosoft je oklevao da doda moderne funkcije. To je godina i kada je Google objavio Chrome, što je izazvalo nagli pad upotrebe Internet Explorera.

Chrome je sve do 2012. godine imao isti tržišni udeo kao IE, a onda je ostavio Majkrosoftov pregledač (i sve ostale) u prašini.

Majkrosoft je tada pod pritiskom počeo redovno da ažurira Internet Explorer, ali šteta je već bila nepovratna. Ni prelazak na Edge browser 2015. zajedno sa Windowsom 10 nije značajno izmenio situaciju.

2020. je zatim ukinut stari Edge i objavljena je verzija zasnovana na istom Chromium pogonu kao i Google Chrome.

Predstojeći rok nije samo kraj podrške, kompanija planira da u potpunosti onemogući Internet Explorer na Windows 10 sistemima i zameni ih novim Edge-om.

Iako je korisnička baza Internet Explorera mala, čak i delić procenta celokupne populacije koja koristi internet je i dalje mnogo ljudi. Microsoft stoga poziva sve, koji već nisu, da pređu na Edge pre 15. juna i ne prihvata „ne“ kao odgovor.

U danima i nedeljama nakon 15. juna, korisnici koji pokušaju instalirati Internet Explorer biće preusmereni na Edge. Microsoft je nedavno pojasnio da bi takođe mogao da objavi ažuriranje koje pojednostavljuje ovaj proces.

***

BONUS VIDEO: Ransomver - hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar