Kriptovaluta, bitcoin, bitkoin
Foto: Shutterstock

Vrednost kriptovaluta se prepolovila u odnosu na prošlu godinu kada je u novembru rast vrednosti dostigao vrhunac.

Bitcoin je u novembru 2021. godine dostigao vrednost od 68.000 dolara, dok sada iznosi 31.000 dolara, što je više nego upola manje.

Pročitajte još

Rast i pad vrednosti nije isti kod svake kriptovalute. Vrednost pojedinih kriptovaluti može rasti brže u odnosu na druge, ali isto tako i padati.

Ethereum je najpopularnija kriptovaluta posle Bitcoina, a od početka ove godine je izgubio 40 odsto vrednosti. Na početku 2022. vrednost Ethereuma je iznosila 3.765 dolara, dok sada iznosi 2.243.

Pojedine kriptovalute se ove godine izgubile čak 80 odsto vrednosti. Međutim, treba uzeti u obzir da su kriptovalute nestabilno tržište na kom oscilacije vrednosti mogu biti drastične u kratkom vremenskom periodu.

Kriptovalute se najviše kupuju kada naglo pada vrednosti, a prodaju kada raste. Razlog ovakvih promena je što se radi o visokorizičnoj imovini.

Analitičari tvrde da je glavni razlog pada odluka Centralne banke Sjedinjenih Američkih država o uvećanju kamatnih stopa kao odgovor na inflaciju. Sličnu stvar su učinile centralne banke Evropske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

U situacijama kada se beleži rast kamatnih stopa, investitori povlače uložen novac iz visokorizičnih ulaganja.

Nije nemoguće da se ova situacija brzo zaokrene i da kriptovalute nadoknade gubitak, međutim, za sada nema naznaka da će se to i dogoditi.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar