biznis, PR tekst, bircoin
Foto: Shutterstock

Centralnoafrička Republika (CAR) je odobrila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja i ujedno postala druga zemlja na svetu koja je to učinila.

Kako se navodi u saopštenju predsedništva CAR, poslanici su jednoglasno glasali za usvajanje nove valute.

Ovaj potez stavlja CAR „na mapu najhrabrijih i najvizionarskijih zemalja sveta“, navodi se u saopštenju.

CAR je jedna od ekonomski najnerazvijenijih zemalja na svetu, ali je bogata prirodnim bogatstvima poput dijamanata, zlata i uranijuma.

Pročitajte još

Salvador je bio prva zemlja koja je usvojila bitkoin kao zvaničnu valutu u septembru 2021. godine – potez su kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući Međunarodni monetarni fond, koji je rekao da to povećava rizik od finansijske nestabilnosti.

Drugi su izrazili strah da bi kriptovalute kao što je bitkoin mogle da olakšaju kriminalcima pranje novca i da su štetne po životnu sredinu jer troše toliko električne energije za proizvodnju.

Internet je potreban za korišćenje bilo koje kriptovalute, međutim, prema podacima WorldData, 2019. godine je samo 4% ljudi u Centralnoafričkoj republici imalo pristup internetu.

Ova zemlja trenutno koristi franak CFA koji podržava Francuska, zajedno sa većinom drugih bivših francuskih kolonija u Africi.

Neki vide usvajanje bitkoina kao pokušaj podrivanja CFA, usred nadmetanja za uticaj na zemlju bogatu resursima između Rusije i Francuske.

„Kontekst, s obzirom na sistemsku korupciju i ruskog partnera koji se suočava sa međunarodnim sankcijama, zaista podstiče sumnju“, rekao je francuski analitičar Tijeri Virkulon za novinsku agenciju AFP.

U glavnom gradu Bangiju, odgovor je bio pomešan.

Ekonomista Jan Davoro rekao je za BBC Afrika da će to olakšati život, jer se transakcije mogu obaviti pametnim telefonima i da je lako pretvoriti bitkoin u bilo koju drugu valutu.

Možda vas zanima

„Privrednici više neće morati da šetaju sa koferima franaka CFA koji će morati da se konvertuju u dolare ili bilo koju drugu valutu kako bi kupovali u inostranstvu“, rekao je on.

Takođe je tvrdio da se franak CFA ne postoji u korist Afrike.

U nekoliko zemalja su sve glasniji pozivi da se valuta odbaci od strane onih koji je vide kao relikt kolonijalne ere, omogućavajući Francuskoj da nastavi da vrši ekonomsku kontrolu.

Međutim, IT stručnjak Sidni Tikaja misli da je usvajanje kriptovalute bilo „preuranjeno” i „neodgovorno”.

„Pristup internetu je još uvek nerazvijen u zemlji, dok bitkoin u potpunosti zavisi od interneta“, rekao je on, dodajući da CAR ima hitnijih pitanja kao što su bezbednost, obrazovanje i pristup vodi za piće.

Centralnoafrička Republika je dugo patila od unutrašnjih sukoba još od sticanja nezavisnosti 1960. godine.

U 2013, uglavnom muslimanski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad većinski hrišćanskom zemljom. Formirane su i milicije za samoodbranu, što je dovelo do rasprostranjenih masakra po verskim linijama.

Nakon što je predsednik Faustin-Archange Touadera došao na funkciju 2016. godine, zemlja je počela da prebacuje svoj strateški fokus iz Francuske ka Rusiji.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar