Ilon Mask upravo lansira hiljade satelita u orbitu, evo zašto

IT 02. avg 202217:33 > 23:18
Podeli:
Starlink Foto:Shutterstock/Wirestock Creators

Kompanija „SpaceEKs“, u vlasništvu multimilijardera Ilona Maska, lansira hiljade satelita u orbitu, a mnogi tvrde da su ih videli na nebu.

Lansiranje je deo projekta „Starlink“, koji ima za cilj da obezbedi internet velike brzine širom sveta. Internet usluge su dostupne zahvaljujući velikoj mreži satelita koji kruže oko Zemlje. Ovo je posebno važno za one koji žive u izolovanim delovima planete.

Lucinda King sa Univerziteta u Portsmutu istakla je da čak i u Velikoj Britaniji postoje oni kojima je ovakav internet potreban.

Pročitajte još

U okviru projekta "Starlink", od 2018. godine lansirano je 3.000 satelita. Urednik "Poket linka", portala posvećenog tehnologiji, Kris Hol veruje da će na kraju biti potrebno između 10.000 i 12.000 satelita. On je napomenuo da će se time prevazići sve prepreke dostupnosti brzog interneta.

U poređenju sa kompanijama koje pružaju standardne internet usluge, "Starlink" nije jeftin. U Velikoj Britaniji, mesečna pretplata je 89 funti (oko 100 dolara). Satelitska antena i ruter, koji su potrebni, koštaju 529 funti (oko 550 dolara).

Kako prenosi Bi-Bi-Si, 96 odsto britanskih domaćinstava i 90 odsto domaćinstava u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama ima pristup brzom internetu.

"Starlink" ima 400.000 korisnika u 36 zemalja, uglavnom u Severnoj Americi, Evropi i Australiji. Cilj je pružanje usluga širom Afrike, Južne Amerike i Azije. Kris Hol je ocenio da će "Starlink" igrati važnu ulogu u povezivanju škola i zdravstvenih ustanova.

Nedugo nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, Mask je Ukrajincima stavio usluge "Starlinka" na raspolaganje. Britanski istraživač za studije odbrane Marina Miron istakla je da ove usluge koriste i ukrajinske snage.

"Oneveb" i "Viasat" su za sada jedini konkurenti "Starlinka". Potencijalni problem je što se sateliti pomenutih kompanija mogu sudariti. Starlinkovi sateliti predstavljaju problem i astronomima - njihov pogled na zvezde i planete je zatamnjen, prenosi Bi-Bi-Si.

***

BONUS VIDEO: Starlink - brzi internet koji nam stiže iz svemira

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar