Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Meta ne želi, niti preti da napusti Evropu i svako izveštavanje koje implicira da to činimo - nije istina, navela je kompanija u saopštenju medijima.

Meta je demantovala prošlonedeljno pisanje medija o tome da će kompanija povući Fejsbuk i Instagram iz Evrope.

„U štampi se pisalo da pretimo da napustimo Evropu zbog neizvesnosti oko mehanizma prenosa podataka između EU i SAD. Ovo nije istina. Kao i sve kompanije, mi smo samo bili u obavezi da otkrijemo materijalne rizike našim investitorima, a ovo nije značilo da se povlačimo iz Evrope“, ističe Meta u saopštenju.

Kompanija navodi da nema apsolutno nikakvu želju da se povuče iz Evrope, ali da je realnost da se Meta oslanja na prenos podataka između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi mogli da upravljaju svojim globalnim uslugama.

Foto: Shutterstock/rafapress

„Međunarodni prenos podataka omogućava funkcionisanje globalne ekonomije i mnoge usluge koje su od suštinskog značaja za naš život. Dugi niz godina, pravni okvir koji podržava prenos podataka preko Atlantika je suočen sa ozbiljnim poremećajima. Evropski sud pravde je poništio sporazum „Štit privatnosti“, a odluka je doneta na osnovu sukoba EU i SAD oko zaštite podataka. Mi samo želimo da internet funkcioniše kako je zamišljen i bez trzavica, a ne da on bude ograničen nacionalnim granicama“, dodali su iz kompanije.

U svakom slučaju, Meta se nada da će videti nastavak napretka u pregovorima za razmenu podataka EU i SAD. Nakon pisanja medija prošle nedelje da će se Fejsbuk i Instagram možda povući iz Evrope, oglasili su se i ministi Francuske i Nemačke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar