Facebook, Fejsbuk, Meta, logo
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Kompanija Meta razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da čuva, obrađuje i razmenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše Blumberg.

Meta navodi u podnesku koji je podnela Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) u SAD da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i da će sve zavisiti od „Šrems II“ presude.

Možda vas zanima

U julu 2020. godine mehanizam prenosa ličnih podataka Evropljana u Sjedinjene Američke Države ili takozvani „štit privatnosti“ je proglašen nekazonitim u EU.

Ovaj sporazum je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji bez adekvatnih zaštitnih mera. “Štit privatnosti” je na snazi i u Srbiji.

Facebook preti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da deli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i data centrima.

Iz Mete su dodali za CNBC da nove odluke EU onemogućuju poslovanje Instagrama i Fejbuka u Evropi i mogu negativno da utiču na njihovo poslovanje, finansije i rezultate.

Evropski parlamentarac Aleks Voss napisao je na tviteru da Fejsbuk ne može da ucenjuje Evropsku Uniju i da napuštanjem evropskog tržišta sami gube.

Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u Sjedinjenim Državama nego u Evropi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog onlajn oglašavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare