Foto:shutterstock by Grey82

Stiv Džobs, suosnivač i bivši izvršni direktor kompanije Epl, posthumno je odlikovan predsedničkom medaljom slobode, saopštila je u petak Bela kuća.

Predsednička medalja slobode je najveća američka počast koja se može dodeliti civilu, a uručuje se „pojedincima koji su dali izuzetan doprinos prosperitetu, miru, vrednostima ili bezbednosti Sjedinjenih Država“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Džobs je osnovao Epl u aprilu 1976. godine, a kompanija je od tada postala jedna od najvećih na svetu. Pomogao je pokretanje mnogih tehnoloških proizvoda koji su postali kulturološki fenomen, uključujući Mac, iPod i iPhone. Preminuo je 5. oktobra 2011. godine.

Pročitajte još

Veoma popularan tokom svog života, Džobs je rekao da je „razočaran“ tadašnjim predsednikom Obamom u biografiji Voltera Ajzaksona. „Ima problema sa vođenjem jer vređa ljude i nervira ih“, rekao je Džobs. „To nije problem koji sam ja ikada imao.“

Bela kuća je u saopštenju pohvalila Džobsov kreativni pristup različitim problemima i inovacijama.

„Stiv Džobs je bio suosnivač, izvršni direktor i predsednik kompanije Epl, izvršni direktor Piksara i imao je vodeću ulogu u kompaniji Volt Dizni“, napisala je Bela kuća. „Njegova vizija, mašta i kreativnost doveli su do pronalazaka koji su promenili način na koji svet komunicira i transformisali kompjuterske, muzičke, filmske i druge industrije.

Ovogodišnji dobitnici predsedničke medalje slobode su i Simon Bajls, Gabrijel Gifords, Džon Mekejn, Megan Rapino i Denzel Vašington i drugi. Nagrade će biti uručene 7. jula.

***

BONUS VIDEO: Apple i Google – Kompanije od bilion dolara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar