Struja Foto:Shutterstock/EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Osim drastično skupljeg gasa, eksplozivno rastu i cene električne energije koje predstavljaju teret za mnoge potrošače u svetu.

Noću, kada je svetlo ugašeno, a vi ležite u krevetu, postoje kućni aparati koji „gutaju“ struju.

Bilo da se radi o kablu za punjenje, ruteru za internet ili zamrzivaču – mnogi uređaji noću nepotrebno povećavaju račun za struju. Ali postoje jednostavni trikovi kako te kućne aparate noću doslovno izvući iz utičnice i uštedeti struju (često se isplati promeniti i dobavljača).

Pročitajte još

Ruter radi i troši električnu energiju 365 dana u godini i, iznad svega, 365 noći. To se svakako odražava na račun za struju. Najbolji savet za uštedu novca: isključite ruter noću. Ne samo da štedite struju, nego se i štitite od hakerskih napada.

Još jedan noćni gutač energije je zamrzivač: godišnje se na korišćenje potroši oko 145 evra. Naravno, proizvodi moraju da se hlade i noću, a ne možete tek tako isključiti struju. Ali ako redovno odmrzavate zamrzivač, ne trošite nepotrebnu energiju.

Foto:Shutterstock

Što je deblji sloj leda, potrebno je više električne energije za održavanje niskih temperatura. Dakle, ako redovno odleđujete zamrzivač, štedite između 15 i 45 odsto na troškovima energije.

Uveče brzo napunite mobilni i ostavite punjač u utičnici? Budite oprezni: punjač nastavlja da troši struju i nepotrebno povećava vaš račun, piše „Fenix Magazin, a prenosi N1 Hrvatrska.

Iz tog razloga uvek ga izvucite iz utičnice nakon punjenja ili koristite višestruku utičnicu s prekidačem koji se može isključiti.

***

BONUS VIDEO: Struja uskoro opet poskupljuje

Komentari

Svi komentari (0)