Foto: Shutterstock

Nova tehnologija bi mogla da omogući mašinskoj inteligenciji da uči tokom života, baš kao i ćelije ljudskog mozga, objašnjavaju naučnici.

Australijska nacionalna obaveštajna služba dodelila je grupi istraživača 600.000 australijskih dolara grantova za istraživanje o tome kako se ljudski mozak i veštačka inteligencija mogu spojiti, saznaje Gardijan.

Oni veruju da bi tehnologija koja kombinuje veštačku inteligenciju i ćelije ljudskog mozga „mogla da omogući veštačkoj inteligenciji da uči tokom života, baš kao i ćelije ljudskog mozga“.

Tim koji se bavi ovom vrstom istraživanja, u saradnji sa najvećim australijskim javnim univerzitetom Monaš i kompanijom Cortical Labs , dokazao je pre izvesnog vremena da „klaster” sa oko 800.000 moždanih ćelija uzgajanih u petrijevoj posudi može da nauči da igra kompjutersku igru pong .

„Naš rad spaja oblasti veštačke inteligencije i sintetičke biologije kako bi se stvorile biološke računarske platforme koje mogu da se programiraju“, objašnjava Adel Razi, naučnik koji učestvuje u projektu i profesor sa Monaš unoverziteta.

„Rezultati takvog istraživanja bi imali važne implikacije u nekoliko oblasti kao što su dizajn, robotika, napredna automatizacija, interfejsi mozak-mašina i razvoj lekova, dajući Australiji značajnu stratešku prednost“, dodaje.

Istraživači planiraju da uzgajaju moždane ćelije u laboratorijskoj posudi pod nazivom „DishBrain“ kako bi istražili gore pomenuti proces „kontinuiranog doživotnog učenja“. Takođe veruju da će ova vrsta tehnologije jednog dana zameniti silicijumsku tehnologiju na kojoj se zasniva sadašnja IT tehnologija.

Pročitajte još

„Ova sintetičko – biološka inteligencija u budućnosti bi mogla da premaši performanse postojećeg hardvera zasnovanog isključivo na silicijumu“, rekao je Adel Razi, vođa tima i vanredni profesor na Univerzitetu Monaš.

Nova tehnologija bi mogla da se iskoristi i za poboljšanje postojećih tehnologija mašinskog učenja za samovozeće automobile, autonomne dronove ili robote za isporuku.

BONUS VIDEO: