Foto: Shutterstock

"TikTok", aplikacija u vlasništvu kineske kompanije "Bajt Dens", trebalo bi da bude uklonjena iz Eplovih i Guglovih prodavnica aplikacija jer platforma za kratke video snimke predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, kaže američki senator Majkl Benet, demokrata u komitetu za obaveštajne poslove.

Aplikacija, koju je Kongres već zabranio na uređajima federalne vlade, našla se pod sve većim kritikama zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da je koristi za prikupljanje podataka o Amerikancima ili unapređenje kineskih interesa, navodi Rojters u svom izveštaju.

– Nijedna kompanija koja podleže diktatu Komunističke partije Kine ne bi smela da ima moć da akumulira toliko podataka o američkom narodu ili da prenosi sadržaj za skoro trećinu našeg stanovništva, napisao je Benet u pismu izvršnom direktoru „Alfabeta“ Sundaru Pichaiju i izvršnom direktoru „Epla“ Timu Kuku.

– S obzirom na ove rizike, pozivam vas da odmah uklonite „TikTok“ iz svojih prodavnica aplikacija – napisao je on.

Možda vas zanima

Pre njeovog pisma, republikanci su uglavnom iznosili optužbe na račun „TikToka“ i izražavali zabrinutost za nacionalnu bezbednost, iako je demokratski senator Dik Durbin ranije pozvao Amerikance da prestanu da koriste aplikaciju.

U Domu, koji je sada u rukama republikanaca, Komitet za spoljne poslove planira ovog meseca da održi glasanje o nacrtu zakona koji ima za cilj blokiranje upotrebe „TikToka“ u Sjedinjenim Državama, potvrdio je komitet.

Foto: Ascannio / Shutterstock

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp pokušao je 2020. da blokira nove korisnike da preuzimaju „TikTok“ i zabrani druge transakcije koje bi sprečile upotrebu TikToka u Sjedinjenim Državama, ali je taj potez odbijen od strane suda.

nova.rs mini game!

TikTok sa druge strane kaže da kineska vlada ne može da pristupi ličnim podacima građana SAD, niti da manipuliše sadržajem aplikacije.

Izvršni direktor „TikTok“ Šu Zi Čev trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da se pojavi pred Komitetom za energetiku i trgovinu američkog Kongresa u martu.

***

BONUS VIDEO: Tik-Tok Snimanje tela kroz 24 sata

(Rojters)

Komentari

Svi komentari (0)