Dugine boje, Mađari i zašto se fudbal igra do 90. minuta

EURO 2020 11. jul. 202119:56 > 19:57
Podeli:

Za razliku od Beograda, koji je svojevremeno istakao kandidaturu da bude jedan od organizatora Evropskog prvenstva 2020. godine ali je otpao već u prvom krugu, Budimpešta je svoj posao odradila kako treba i imala je zadovoljstvo da ugosti najbolje fudbalere Starog kontinenta.

Naše komšije bili su domaćini četiri utakmice: Mađarska – Portugal 0:3, Mađarska – Francuska 1:1, Portugal – Francuska 2:2 i meča osmine finala Holandija – Češka 0:2.

PROČITAJTE JOŠ

Atila Mihok, organizator „Fan zone“ u Budimpešti kroz koju je prethodnih mesec dana prošlo najmanje stotinu hiljada navijača i nije zabeležen gotovo nijedan veći incident, za Nova.rs zadovoljno sumira rezultate „fudbalskog sajma“.

„Navijači su bili dobri, nije bilo agresije, ni haosa. Bili smo spremni i za konflikte, ali ih na sreću nije bilo. Mi smo bili zaduženi za sva dešavanja van stadiona. Dešavalo se da nam dnevno kroz „fan zonu“ prođe i više od 15.000 navijača. Recimo, kada se igrala utakmica Portugal – Francuska bilo je skoro 60 hiljada ljudi na stadionu, a u fan zoni bar još osam“, kaže Mihok za Nova.rs.

Zašto su vas kritikovali za diskriminaciju?

„Prvi dogovor je bio da se u ‘fan zonu’ ne unosi ništa osim nacionalnih zastava. Sećate se da Nemcima nisu dali da ofarbaju ‘Alijanc arenu’ u dugine boje. UEFA je kasnije promenila stav. Mi smo radili sve što je dozvoljavala UEFA. Nikakvih problema nije bio u fan zoni. Pisalo se da nismo dozvoljavali zastave duginih boja, da diskriminišemo gej populaciju, ali to nije istina. Pogledajte slike, videćete zastave. Dakle, niko nije zabranjivao da se unose kada je UEFA to dozvolila“.

Da li su Mađari zadobvoljni nastupom svog tima, koji je takmičenje završio posle grupne faze.

„Da, jesu, vrlo su zadovoljni. Nismo ni onoliko očekivali, jer je grupa bila preteška. Ali, bolje je što su igrali u tako jakoj grupi, nego da je bila lakša. Nije bilo očekivano da pobedimo, zato su igrali rasterećeno i lepo“.

Umalo ste izbacili Nemačku na njihovom stadionu, dva puta je vodila Mađarska protiv trostrukih prvaka Evrope.

„Problem je samo što Mađarska mora da nauči da igra do poslednje sekunde meča“, rekao je Mihok.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Put Engleza do finala Evra

Komentari

Vaš komentar