Novak Đoković savladao je Matea Beretinija sa 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3 u finalu Vimbldon i tako stigao do istorijske 20. grend slem titule.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je lako stigao do 3:1 nakon brejka i delovalo je da bi lako mogao da zatvori set.

Pri rezultatu 5:3 propustio je brejk i set loptu u, ispostaviće se, najdužem gemu na susretu.

Ušao je prvi set u taj-brejk, Italijan je stigao do 3-0, a onda je Novak uspeo da izjednači. Ipak, usledila je nova mini serija Beretinija koji je tako pomalo neočekivano uspeo da osvoji taj set.

U drugom setu je na terenu postojao samo jedan čovek. Novak je napravio dva brza brejka i stigao do 4:0, ali je Beretini uspeo da malo zakomplikuje situaciju.

Napravio je Italijan brejk za 5:3, uspeo da spase tri set i brejk lopti na svoj servis, ali je Novak u svom servis gemu osvojio sve poene i stigao do 1:1 u setovima.

Treći set je obeležio sukob sa publikom, pa je u jednom trenutku Novak vikao „Ne čujem vas“. Obezbeđenje je otišlo do provokatora i smirivalo ih, dok smo u prenosu gledali reakciju Đokovića.

Četvrti set je bio prilično izjednačen, a onda je Đoković napravio brejk za 4:3.

Do kraja je sačuvao prednost i napravio još jedan brejk kojim je osvojio titulu. Novak je propustio dve meč lopte nakon sjajnih poteza Beretinija, ali treći put nije bilo greške.

Srpski teniser je po šest put trijumfovao na vimbldonskoj travi i na ovom turniru su samo Pit Sampras i Rodžer Federer uspešniji.

Novak je sada izjednačen po broju grend slem titula sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

Četvrti set u toku: Đoković – Beretini 6:7(4), 6:4, 6:4, 5:3

6:3 Kraj, kraj! Novak je šampion

5:3 Još gem do istorije!

Novak Đoković je blizu rekordne 20. grend slem titule. Beretini polako ostaje bez goriva.

4:3 Brejk Đokovića!

Kakav meč gledamo, kako samo igra Đoković. Još jednom je odigrao najbolje kada je bilo najbitnije i stigao do 40:30, a onda je zadrhtala ruka Beretiniju. Italijan je napravio duplu servis grešku i praktično „poklonio“ gem rivalu.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

3:3 Sjajno!

Novak je eksplodirao nakon još jednog sjajnog poteza, kojim je srušio Beretinija u ovom gemu. Vikao je iz sve snage i pokazao koliko mu znači ovaj potez.

Karles Pujol, legendarni štoper Barselone, gledao je susret Đokovića i Beretinija, a nije skrivao oduševljenje kako igra Srbin.

„Neverovatno je kako igra“, napisao je Pujol.

2:3 Beretini stiže do gema

I dalje nema nijednog brejka u četvrtom gemu, oba tenisera čuvaju svoje servise.

2:2 Sigurna su oba tenisera

Nema toliko pritisaka na riternu i ovo deluje kao oni setovi koje je Novak rešavao u poslednjim gemovima jednim brejkom.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

1:1 Drama se nastavlja

Pokušao je Beretini da zapreti Novaku, ali na 30:30 je Srbin odigrao dva odlična poena. Najpre je upisao viner, a onda je Italijan napravio grešku.

0:1 Beretini se ne predaje

Probao je Beretini da skrati udarac, ali mu je forhend ostao u mreži (40:30) posle čega je Novak izbacio svoj forhend u aut po dijagonali.

Treći set: Đoković – Beretini 6:7(4), 6:4, 6:4

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

6:4 Novak osvojio treći set

Sjajno! Beretini je poslao loptu u aut u trenucima kada se lomio meč. Navijači srpskog asa skočili su na noge da proslave osvajanje veoma važnog seta.

5:4 Beretini siguran

Zaigrao je Italijan nešto bolje i uspeo da osvoji ovaj gem. Novak i dalje igra na visokom nivou, ali kao da na momente štedi snagu za sopstvene servis gemove.

5:3 Đoković lako do gema

Srpski teniser je uspeo mirno da osvoji ovaj gem i da dođe veoma blizu osvajanja seta.

4:2 Novak ima konflikt sa publikom

U jednom trenutku je Novak imao šta da kaže publici nakon provokacija. Rekao je „Ne čujem vas“, a onda je obezbeđenje moralo da smiruje tri momka.

Beretini je promenio reket usred ovog gema jer je video neku nepravilnost. Novak je sačekao sa servisom dok Italijan nije promenio opremu.

Usledio je čelendž koji je verovatno jedan od najmanjih ikada.

Foto: TV Sport Klub

3:1 Uh, malo muke, ali je sve pod kontrolom

Uspeo je Novak da dođe do 40:15, a onda je Beretini pokazao najbolje udarce iz forhenda koji su ga doveli do finala (i titule na Kvinsu). Ipak, Novak je ostao smiren i uspeo da osvoji ovaj gem.

2:1 Ma, idemo majstore!

U jednom trenutku je publika bila u šoku, kada je gledala snimak. „Oko sokolovo“ je pokazalo minimalan aut, a onda je Novak napravio brejk i napravio gest kojim je pokazao da je sve u glavi. Prstom je pokazao na glavu i tako pokazao koliko je smiren u ovakvim situacijama.

1:1 Serveri dominiraju

Prva dva gema obeležili su odlični servisi dva tenisera. Serveri su osvojili svaki poen, pa smo videli dva vezana gema „sa nulom“.

Mateo Beretini Vimbldon
Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON / POOL

Drugi set: Đoković – Beretini 6:7(4), 6:4

6:4 Novak uzima set!

To bi bilo to! Sjajan tenis smo gledali na „Centralnom terenu“ u drugom setu.

5:4 Novak propušta tri brejk lopte

Srpski teniser je imao 40:0, a onda je Beretini odigrao najbolje poene na susretu. Nanizao je nekoliko sjajnih poteza i tako uspeo da dođe do gema.

5:3 Brejk Beretinija!

Uspeo je Beretini da se podigne iz nokdauna. Propustio je prvu brejk šansu nakon što je Novak odigrao sjajan drop šot, ali je već sledeću šansu iskoristio.

5:1 Po jedan gem na obe strane

Beretini uspeva da uzme prvi gem u drugom setu nakon što se mučio tokom čitavog ovog dela susreta, a onda je Novak lako završio posao na svoj servis.

4:0 Ovo je Novak sa druge planete

Nakon što se mučio u prvom setu, Đoković je ekspresno stigao do ovog gema za minut i osam sekundi.

3:0 Brejk, brejk, brejk!

Propustio je Đoković dve brejk lopte, ali treći put Beretini nije imao šanse. Novak je upisao pet vinera u prva tri gema, a u celom prvom setu je imao šet. To dovoljno govori kako je zaigrao Đoković, ali i koliko je popustio Beretini.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

2:0 Ma, tako je!

Novak izgleda potpuno drugačije u drugom setu. Kao da nije upravo izgubio prvi set. Podigao je značajno nivo igre i brzo potvrdio brejk

1:0 BREJK! Ajmo, Nole

Beretini je nastavio gde je stao, servirao je gotovo bez greške, ali… Novak je odličnom bekhend dijagonalom uspeo da priđe na 30:40, usledila je nešto duža razmena završena tako što je Italijan izbacio lopticu u aut za „đus“ i zatim je pogodio mrežu. Ugrabio je Đoković brejk priliku i odličnim istrčavanjem na mrežu na pravi način započeo drugi set.

Prvi set: Đoković – Beretini 6:7(4)

Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON

4-7 Set za Italijana

4-6 Sjajan drop šot Novaka, ali je Beretini uspeo sjajno da se snađe na mreži.

4-5 Poslao je Beretini loptu u aut

3-5 Beretini menja taktiku, udara sada iz sve snage i „čisti“ linije u finalu.

3-3 Greška Beretinija! Italijan je zakucao loptu iz forhenda u mrežu, uslediće kraći odmor.

2-3 Dva ekspresna poena Đokovića u trenucima kada je delovalo da se nalazi u nokdaunu.

0-3 Novak poslao loptu u aut

0-2 Beretini nakon mini brejka, osvaja poen i na sopstveni servis

0-1 Novak je jednu relativno laku loptu zakucao u mrežu

6:6 Beretini slao „bombe“

Srpski teniser vrši konstantan pritisak na Beretinija i stigao do 40:40, ali je Beretini nakon odličnog servisa i forhenda na samu liniju stigao do prednosti. Gledaćemo taj-brejk!

6:5 Novak deluje fokusirano

Srbin vezuje četiri poena zaredom i osvaja gem. Prvi put uspeva to da uradi bez da Beretini napravi veliki pritisak još od rezultata 4:1.

5:5 Drama sve veća

Beretini je došao do 5:5 sa nekoliko sjajnih poena. Đoković je opustio ruku pri rezultatu 0:40, ali je uspeo da osvoji tek jedan poen pre kraja gema.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

5:4 Au! Beretini dolazi do brejka

Kakva borba, publika uživa u susretu! Stigao je Beretini do jedne brejk lopte, a onda je Novak uspeo da se spase sjajnim volejem. Ipak, Beretini je uspeo da dobrom igrom dođe do nove šanse. Bili su ovo zaista ludi poeni, a na kraju je Beretini do brejka stigao paralelom nakon što je izašao na mrežu.

5:3 Beretini uspeva da se izvuče

Bio je ovo ubedljivo najduži gem na susretu. Novak je imao dve set lopte u ovom gemu. Nije uspeo da iskoristi dve šanse, a nakon druge se udarao u nogu zbog propuštene prilike. U jednom momentu je čak i pogledao ka tribinama, a onda se vratio potpuno fokusiran u igru. Uspeo je Beretini da se servisima izvuče iz neugodne pozicije. Na kraju je Beretini uspeo da osvoji ovaj gem.

5:2 Novak kontroliše sve na terenu

U prethodna dva gema nije bilo prevelike drame, a igrači su brzo uspevali da završe posao.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

4:1 Beretini u rasulu

Novak je uspeo da osvoji jedan gem bez mnogo problema jer Italijan ne liči na sebe. I dalje je pod utiskom prošlog gema, a Novak je pokazao da je podigao nivo igre.

3:1 Ma, tako je! Brejk Novaka

Po prvi put je Novak uspeo da stigne do brejk lopte pri rezultatu 40:30, ali je njegov riten završio u autu. Ipak, uspeo je Novak da dođe do nove brejk šanse, a nju je uspeo da iskoristi.  Ivanišević i Ulises Badi su visoko podigli pesnice i slavili sa Srbinom.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON / POOL

2:1 Novak „preživeo“ probleme

Još jednom je Đoković imao mnogo problema sa servisom (dupla servis greška), pa je Beretini stigao do 0:30. Ipak, od tog trenutka je Novak vezao četiri poena zaredom.

1:1 Beretini znatno sigurniji

Italijanski teniser je mnogo bolje servirao od našeg asa u prvom gemu, ali je morao da sačeka veliku grešku Novaka (poslao loptu u aut nakon nepravilnog odskoka) da bi osvojio gem.

Na tribinama se u ovim momentima nalazi i Tom Kruz, čuveni holivudski glumac.

Tom Kruz
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

1:0 Novak odmah spasavao brejk loptu

Đoković je otvorio susret duplom servis greškom, a nije imao mnogo sreće sa početnim udarcem tokom čitavog gema. Nedugo zatim prve, usledila je i druga dupla servis greška, situacija kakva nije tipična za Novaka. Uspeo je na kraju da se izvuče iz problema i nakon desetog poena osvoji prvi gem.

Trenutak kada igrači izlaze na teren.

15.00 – Igrači su izašli na teren

Jedan dečak je bacao novčić, što je stara vimbldonska tradicija. Igrači se trenutno zagrevaju i razmenjuju udarce.

14.30 – Novak je trenirao, elita se sprema za tribine

Ketrin, vojvotkinja od Kembridža, zauzela je mesto na tribinama i čeka izlazak tenisera, koji su trenirali na terenima koji se nalaze tik jedan uz drugi.

13.56 – Novak ima svoju vernu bazu navijača, koja se sprema za centralna mesta

13.42 – Zagrevanje u toku

Pripremaju se polako Novak i Mateo za meč dana!

13.14 – Kakvi su međusobni dueli?

Novak vodi sa 2-0, pre pobede na Rolan Garosu, igrali su samo na tvrdoj podlozi ATP Finala 2019. godine.

Tada je Novak bio bolji sa 6:2, 6:1, pobedio tako na šljaci i betonu, sada je na red došla trava.

12.40 – Podrška Azura za Beretinija

Roberto Manćini pružio je podršku Beretiniju, dan ranije, Mateo je poslao poruku fudbalerima.

12.25 – Novak na pragu istorijske zarade

Novak ima priliku da pređe granicu od 150.000.000 dolara prihoda od turnira. Sve detalje i godišnje preseke možete pogledati ovde.

BONUS VIDEO – Novak se poigrao sa Šapovalovim

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram