Luda priča: Kjelini bacio kletvu na Engleze pred penale

EURO 2020 14. jul. 202111:51 > 12:09
Podeli:
fOTO: A-EFE/Facundo Arrizabalaga

Kapiten Italije Đorđo Kjelini bio je jedan od najbitnijih igrača na putu ka tituli prvaka Evrope. Osim što je briljantnom igrom u odbrani zaustavljao protivničke igrače, Kjelini je u ključnom momentu finala upotrebio "tajno oružje".

PROČITAJTE JOŠ

Kada je golobradi Bukajo Saka uzeo zalet da šutne penal koji je bio „biti ili ne biti“ za engleske snove o tituli, nije ni slutio da će mu pored Donarume i sopstvene treme prepreka biti i jedno argentinsko prokletstvo.

U trenutku Sakinog udarca, kamere su snimile Kjelinija kako nešto izgovara, nakon čega Donaruma brani udarac i počinje veliko slavlje Italijana.

Kjelini je priznao da je uzviknuo „Kirikoćo“, kletvu koja je nastala pre 40 godina u Argentini.

A šta je ili bolje rečeno ko je zapravo „Kirikoćo“?

Tokom osamdesetih godina u Argentini je živeo Huan Karlos Kirikoćo, veliki navijač čuvenog Estudijantesa. U pitanju je bio tinejdžer, jedan od onih fanatika koji su klub voleli više od života i kome je Estudijantes bio sve.

 

Toliko ga je voleo da je pored toga što je gledao sve utakmice i kod kuće i na strani, išao i na treninge.

Međutim, ti odlasci na treninge su mu doneli reputaciju kojoj se nije nadao. Svaki put kad bi Kirikoćo dolazio na trening, jedan igrač Estudijantesa bi se povredio.

To je primetio tadašnji trener Karlos Biljardo, a kada je Kirikoćo otišao na pripreme sa klubom na kojima se povredilo čak četvorica fudbalera, a klub doživeo tri poraza od niželigaša, trener je odlučio da po tom pitanju nešto preduzme.

On je zaposlio navijača u klub, a zadatak mu je bio da putuje na utakmice Estudijantesovih rivala. U sezoni u kojoj je Kirikoćo radio taj posao Estudijantes je osvojio titulu šampiona u najboljoj sezoni u klupskoj istoriji. Doživeli su samo jedan poraz kada je Kirikoćo bio bolestan i nije išao na meč protiv Boke Juniors.

Kada je Biljardo 1992. godine postao trener Sevilje, sa njim je stigla i priča o Kirikoću pa su navijači svaki put kada bi protivnički igrač šutirao penal sa tribina uzvikivali čuvenu kletvu.

Biljardo je svojevremeno u jednom intervju pričao o toj čuvenoj sezoni.

„Kirikoćo je bio klinac iz La Plate koji je uvek bio sa nama i od te godine kada smo bili šampioni, uzeli smo ga za maskotu. Bio je dobro dete, ali od tada ga nisam video. Poslednji put kada sam trenirao Estudijantes (2003/2004), pitao sam za njega, ali niko ništa nije znao“, rekao je jednom prilikom Biljardo.

Ovo „prokletstvo“ u Latinskoj Americi bilo je veoma rašireno, korišćeno tokom godina i na brojnim fudbalskim mečevima.

U julu 2019. godine, tokom Kopa Amerike, na meču Argentine i Čilea, Paulo Dibala je upotrebio magičnu reč kada je Arturo Vidal izveo penal.

Vidal je postigao gol, ali je Čile izgubio utakmicu.

Nakon Kjelinijevog uzvika, „prokletstvo“ će se, bez sumnje, proširiti još više.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar