Đoković širi ruke u slavlju posle osvojenog Vimbldona
Novak Đoković slavi posle pobede na Vimbldonu; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Polemika o tome ko je najbolji teniser planete sve je življa prethodnih dana i na američkom kontinentu, svedoči rasprava novinara ESPN.

Za Novaka se dugo pričalo da kaska za Nadalom i Federerom, a nije bilo lako nadomestiti jaz od tri grend slem titule koji je imao početkom godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo to je bila osnova zbog koje su ga smatrali „slabijim“ u trci za najboljeg tenisera svih vremena, u odnosu na dvojicu najvećih rivala.

Sada je taj jaz Đoković nadomestio, igra odlično cele godine, uzeo je tri grend slem trofeja, pa i Federer i Nadal i Novak imaju po 20 titula.

Američki komentator Majkl Vilbon podseća da je Đokoviću sada potreban samo US Open da bi postao prvi od Roda Lejvera sa „kalendarskim slemom“.

Pomalo i kritikuje svog kolegu Frenka Izolu zbog toga što je uvek umanjivao Đokovićevu tenisku veličinu.

„Uvek sam se ovako osećao prema Đokoviću jer sam uvek navijao za Federera. Voleo sam taj bekhend, gracioznost, dominantan je na Vimbldonu. Ali pogledajte brojeve. U nekom trenutku morate da budete fer. Nadal, Federer, Đoković svi imaju po 20 grend slem titula, ali pogledajte njegove godine. Možda osvoji 24, 25 titula, možda i kalendarski slem što nisu uspeli ni Nadal, ni Federer. Shvatam, uvek mora da bude jedan protiv drugog, ne želimo da uključimo trećeg tipa, ali kad se sve završi, mislim da će on biti najveći svih vremena“, kaže Izola.

Vilbon je bio znatno privrženiji srpskom igraču, jer kaže da nije bitno samo ko je koliko grend slemova osvojio.

„Urlao sam na jednog starca jutros preko telefona na njegovom tavanu jer neće to da prihvati. Molim?! Izvini, nećeš da prihvatiš? Samo zato što ti se ne sviđa Đoković ili koji god razlog da postoji? To je kao sa Niklasom i Tajgerom. Niklas ima tri, ili četiri velika turnira više od Tajgera. Ne samo da će Đoković imati više titula od Federera i Nadala, ima i prednost u međusobnim mečevima. Ako osvoji i US Open, postaje prvi od Lejvera i diskusija je gotova, prestanite. Ne zanima me što se to nekome ne sviđa. Ako mislite da su druge stvari manje ili više važne, tu je međusobni skor“, rekao je Vilbon.

Izola je podsetio da su od poslednjeg 71 odigranog grend slema članovi „velike trojke“ osvojili spomenutih 60.

Podsećamo, Novak je svoj 20. pehar uzeo pobedom nad Mateom Beretinijem u finalu Vimbldona u nedelju u četiri seta.

BONUS VIDEO: Đokovićev uspeh za istoriju i pobeda nad Beretinijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare