Foto: Aston Martin

Aston Martin se sprema za premijeru nove, performantne verzije modela DBX za koju tvrde da će biti „najsnažniji SUV na svetu“. Premijera je zakazana za 1. februar, ali se ne očekuje da će ovu verziju pokretati V12 agregat.

Kompanija još uvek nije saopštila koliko će ova varijanta biti snažnija od standardnog DBX-a, ali se očekuje brojka od više od 600 KS, s obzirom da osnovni model razvija 550 KS.

Jedan od mogućih scenarija jeste da će DBX S, kako bi mogla da se zove nova verzija, dobiti oko 639 KS iz twin-turbo četvorolitarskog V8 agregata koji je razvio AMG. Ova pogonska jedinica je dobro poznata iz modela Mercedes-AMG GT 4 Door sa oznakom 63 S. Prethodno su kružile priče da bi DBX mogao ispod haube da ima 5,2-litarski V12 iz modela DB11 i DBS, ali zvanični tizer video nagoveštava dobro poznati V8 zvuk.

Cilj britanske kompanije jeste da napravi nešto širu gamu modela DBX, baš kao što je Porsche uradio sa svojim SUV-om Cayenne. Nedavno je na kineskom tržištu predstavljena verzija koju pokreće blagi hibridni pogonski sistem sa linijskim agregatom sa 6 cilindara, a očekuju se i nove varijante.

Sasvim je moguće da će Aston Martin DBX dobiti opciju sa sedam sedišta, ali i karoserijski oblik kupe-krosovera.

Pored značajnog povećanja snage, novi DBX će se razlikovati od standardnog modela po unapređenoj šasiji, većim kočnicama i tvrđem oslanjanju. Nema sumnje da će biti postavljen nešto niže i da će izgledati nešto agresivnije od aktuelne verzije.

Najave Aston Martina su vrlo ozbiljne, pa ostaje da sačekamo 1. februar i da vidimo da li će ovaj model moći da parira najsnažnijim SUV modelima kao što su Porsche Cayenne Turbo GT i Lamborghini Urus.

Bonus video: Ko su nezahvalnici u saobraćaju i da li ste jedan od njih?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (1)