Foto: Promo/Aston Martin

Kako tvrdi britanska kompanija, njihov novi model donosi kombinaciju aerodinamike i performansi koje su preuzete iz Formule 1 i koje zajedno sa vožnjom bez krova predstavljaju iskustvo najbliže onom koje iz vikenda u vikend mogu da osete Vettel, Hamilton ili Verstappen. Novi Aston Martin Valkyrie Spider je prema njihovim rečima nešto najbliže Formuli 1 što obični smrtnici, doduše prilično bogati, mogu da osete na putu.

Aston Martin Valkyrie Spider biće proizveden u svega 85 primeraka, koji su naravno, već unapred rasprodati.

Ovo je treća verzija modela Valkyrie koja je predstavljena javnosti, nakon standardnog kupea i verzije koja je namenjena isključivo za stazu sa oznakom AMR Pro. Kada se priča o novom modelu Aston Martina, treba spomenuti da on zapravo i nema konkurenciju. Što se tiče rivala slične snage koji inspiraciju crpe iz Formule 1, McLaren Speedtail i Mercedes-AMG One imaju samo kupe verzije, pa je novi Aston Martin Valkyrie Spider zapravo nešto najbliže bolidu Formule 1 što se može registrovati.

Foto: Promo/Aston Martin

Što se snage tiče, hibridni V12 agregat koji je razvio Cosworth ima 1.176 KS, što je čak i više od bolida Formule 1. Kada se govori o Spider verziji modela Valkyrie, napravljene su izmene na karbonskom podvozju i aerodinamici kako bi ovaj model imao slično ponašanje kao i kupe.

Foto: Promo/Aston Martin

Aktivna aerodinamika i elementi šasije koji su izmenjeni nisu jedine promene, jer je i razlika u težini svedena na minimum. Naravno, kabrioleti uvek imaju veću težinu od kupea, ali je Aston Martin korišćenjem karbonskog krova i polikarbonskih prozora uspeo da svede tu razliku na zanemarljivu brojku. Koliko kilograma je zanemarljivo, to ipak nisu saopštili.

Foto: Promo/Aston Martin

Ipak, tvrde da je razlika u težini „marginalna“ i da Spider verzija ima maksimalnu brzinu od čak 350 km/h sa podignutim krovom, odnosno 330 km/h kada je isti spušten. Britanska kompanija tek treba da proizvede i testira prototip za koji se očekuje da će imati crvenu liniju na čak 11.000 obrtaja u minuti. Ono što je sigurno jeste da će zvučati bolje od sadašnje Formule 1.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)