Foto: Mercedes-AMG

Mercedesov kupe sa četvoro vrata iz AMG odeljenja zvanično je novi najbrži automobil na legendarnoj stazi Nirburgring, u klasi luksuznih modela. Verzija AMG GT 63 S 4Matic+ je za 7:27,800 min prešišala celu stazu u dužini od 20,8 km i čak 73 zahtevne krivine.

Vozač koji je upravljao brzim “mercedesom” čak je uspeo da skrati svoje najbolje vreme iz 2018. godine i to za 2,3 sekunde.

Zvanični podaci kažu da je za krug u dužini od 20,6 km (bez pravca na jednoj sekciji) “AMG-u 63 S” bilo potrebno 7:23,009 min, a da je za kompletnu stazu (sa pravcem), dugačku 20,8 km ovaj “mercedes” prešao za 7:27,800 min, što je i zvanični rekord.

Foto: Mercedes-AMG

Podsetimo da se pod haubom snažnog modela nalazi V8 4.0 biturbo agregat od 639 KS, da koristi AMG Performance 4Matic+ pogon na svim točkovima, upravljanje na zadnjoj osovini sa elektronski kontrolisanim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem i AMG Dynamics program. Sve ovo nudi se i uz modele za prodaju.

Saznajte još:

Sa čak 900 Nm vreme do “stotke” iznosi samo 3,2 sekunde, a najveća brzina je 315 km/h. Na točkovima su tokom rekordnog kruga bili Michelin Pilot Sport Cup2 pneumatici koji su sa lakoćom izneli sve 73 krivine Zelenog pakla. Aero paket koji se takođe nudi i u prodaji, pomaže pri kočenju i povećava stabilnost pri velikim brzinama. Tokom vožnje koristio se “Race” mod u kombinaciji sa AMG Ride Control+ podešavanjem ogibljenja.

Foto: Mercedes-AMG

Ovaj model je inače opremljen i svim komfornim funkcijama, pa ulogu svakodnevnog vozila lako ispunjava, dok u svakom trenutku može da dominira na stazi.

Pogledajte rekordni krug i uživajte u zvuku V8 motora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram