Zašto navigaciji ne treba uvek slepo da verujemo

Auto 28. dec. 202021:13 > 21:37
Podeli:
Foto:Shutterstock

Sigurno ste do sada čuli da se neko izgubio ili, u najboljem slučaju, produžio vreme putovanja zbog lošeg navođenja GPS uređaja. Međutim, navigacije u automobilu ili mobilnom telefonu u većini slučajeva služe dobro i rade precizno, ali ima situacija kada na njih ne možemo da se oslonimo u potpunosti. Često do tih problema dođe u prirodi, kao za baksuz neretko i noću, ali dobra stvar je to što ih možemo preduprediti.

Navigacije predstavljaju digitalne mape, pa nam zbog njih one stare papirne višu nisu potrebne. Ili ipak jesu? Ako koristite navigaciju sigurno vam se desilo da vas makar jednom iznervira – navodila je dužim putem, ili ste dobili uputstvo da skrenete na kakvu njivu, a nekad i na put kog jednostavno nema na tom mestu. Pa onda ona preračunava, i preračunava… pa vas vraća na isto mesto odakle ste došli i tako dalje.

Kada ste u gradu ili makar blizu gradskih zona, ovo i nije toliko strašan problem. Ali, ako ste sami na otvorenom putu ili u zabačenim ruralnim krajevima, ovo može biti prava noćna mora.

Saznajte još:

To je nedavno iskusio i mladi par koji se izgubio na planinarenju, jer ih je navigacija odvela u potpuno pogrešnom smeru, a o čemu je naš portal detaljno pisao. Čak je i danas zabeležen slučaj sa Rusima koji su pratili navigaciju i zaglavili se u smetu na Zlatiboru, o čemu možete više da saznate ovde.

Razlozi ovakvih zakazivanja navigacionih uređaja mogu biti brojni, ali se u većini situacija mogu rešiti, samo je potrebno reagovati na vreme, odnosno preduprediti da do problema dođe.

Kada kreirate rutu na navigacionom uređaju u automobilu znajte da po odabiru „najkraća ruta“ sistem zaista bira najkraći put, koji može da podrazumeva prečice preko neasfaltiranih, makadamskih puteva, nekad i između njiva i tome slično. Zato pre nego što krenete da je pratite, uvek dobro pogledajte celu predloženu rutu i sve navedene detalje.

 

Sateliti nisu sveznajući

Navigacije koje koristimo ili su već instaliran uređaj u samom automobilu ili je reč o aplikaciji u mobilnom telefonu. One koriste GPS mape koje su uz navigacioni softver najbitniji faktor u kvalitetnom navođenju uz pomoć navigacionog uređaja. Mape danas postoje za sve predele, bilo da govorimo o metropolama poput Pariza ili o kozjim stazicama na Staroj planini.

Ukoliko ste sa vašom navigacijom već iskusili probleme kakve smo naveli ili slične, poput onih sa pogrešnim adresama, kućnim brojevima, nepostojećim adresama, treba znati da problem nije u GPS navigaciji ili GPS sistemu, već da problem postoji upravo sa pomenutim mapama i navigacionom softveru koje koristi vaš navigacioni uređaj.

Foto:Shutterstock

GPS sateliti (Globas Positioning System) imaju mnogo jednostavniji način rada nego što većina korisnika to misli. Naime, oni nam pomažu da se orijentišemo u prostoru i utvrdimo gde se nalazimo. Trenutno oko naše planete kruži 29 aktivnih GPS satelita. Nalaze se na 20.200 km od Zemlje i svaki od njih je u toku dana obiđe dva puta.

Kako piše sajt navigacija.net, GPS sateliti nemaju sveobuhvatnu i kvalitetnu bazu GPS mapa kao što je ima Google Earth. Jednom rečju, ovi sateliti nemaju nikakva saznanja o onome šta se odvija i nalazi na zemlji ispod njih, već nam pomažu da utvrdimo gde se nalazimo. Tu, u stvari, teži posao na sebe preuzima GPS navigacija.

Navigacioni uređaji koriste GPS satelite kao početne referentne tačke prilikom određivanja tačnih koordinata naše trenutne lokacije odnosno geografsku dužinu, širinu i visinu. Napretkom tehnologije, umesto crtanja karata, dobili smo pristupačne navigacione uređaje sa digitalnim GPS mapama koje su instalirane na njima.

GPS mape i informacije o putevima, adrese, POI tačke i zgrade koje su instalirane u komercijalne modele navigacionih uređaja, napravljene su i proizvedene od strane komercijalnih kompanija koje su lideri u maping biznisu. Eminentni proizvođači GPS navigacija kao dodatak GPS mapama konstantno poboljšavaju svoje navigacione uređaje dodajući im najnovije funkcije koje značajno olakšavaju upotrebu i korišćenje GPS navigacija u svakodnevnom životu.

Zašto je važno da uvek imamo ažurirane mape

Ukoliko vozite auto-putem, a navigacija taj put vidi kao neki sporedni put, moguće je da su vam koordinate tačne, ali da vaša navigacija ne iscrtava pravilno put na digitalnoj GPS mapi.

Rešenje za ovo je vrlo jednostavno. Proverite datum kada je mapa napravljena i zamenite je sa najnovijom GPS mapom za potrebnu zemlju ili region. Ažuriranje GPS mapa je najsigurniji način da uvek pred sobom imate tačne i precizne podatke koji će pomoći vašoj navigaciji da uvek odabere pravi put za vas. Tako ćete izbeći da vas, primera radi navigacija navede na zatvoren put koji se trenutno rehabilituje i tu ne može da se prođe, što može dobro da produži putovanje.

Saznajte još:

Jedan od čestih uzročnika pogrešnog rutovanja je i navigacioni softver koji procenjuje lokaciju adrese koja nam je potrebna. Problem nastaje kada navigacioni softver u nedostatku tačne kućne adrese sam proceni mesto gde se vaše odredište nalazi i odvede vas na totalno pogrešnu adresu.

Iz ovog primera je jasno da je GPS navigacija složen sistem i da zato mora da ima ažuriran kako navigacioni softver, tako i najnovije navigacione GPS mape. Ukoliko imate mogućnosti, navigacioni softver i GPS Mape treba ažurirati barem jednom godišnje. Svako novo izdanje mapa je bolje i detaljnije od prethodnog i sadrži najnovije promene putne mreže.

Nove POI tačke vam omogućavaju dodatnu sigurnost prilikom obilaska totalno nepoznatih zemalja i gradova. Ukoliko nemate tačnu adresu nekog hotela ili restorana, a znate naziv, dovoljno je da pretražite POI tačke prema nazivu željene destinacije i navigacija će vas voditi tačno do nje.

Foto:Shutterstock

Zato koju god navigaciju da koristite, najbitnija stvar na putovanju je tačna i precizna GPS mapa, pa je redovno ažuriranje preporuka kako biste predupredili neprijatne situacije.

Zašto se gubi signal

Gubitak signala najčešće se dešava pri prolasku kroz tunel, tokom vožnje kroz brdsko-planinske krajeve, a nekad čak i samo kada je oblačno navigacija ume da „zaglupi“ i počne sporo da učitava.

Povremeni gubitak GPS signala je jedan od najčešćih problema sa GPS uređajima. Tada se dakle, ne može odrediti lokacija, niti obraditi proces pozicioniranja. Može se desiti svim GPS uređajima, bilo da je reč o navigacionom sistemu u automobili ili u mobilnom telefonu.

Foto:Shutterstock

Ako imate noviji GPS uređaj on će se sa ovom situacijom izboriti za samo par sekundi, jer ima bolje signalne prijemike koji će oporaviti signal. Međutim, stariji uređaji u ovakvim situacijama mogu da zahtevaju da se zaustavite i da sami resetujete GPS kako bi se pozicioniranje opet uspostavilo.

A da stvar bude gora, to se mora obaviti u delu koji nije natkriven kako bi se navigacija povezala sa satelitima. Dakle, u blizini ne bi trebalo da bude visokih zgrada, visokih planina i slično, što, složićete se, nije uvek izvodljivo. Ali, ovaj korak je značajan pogotovo ukoliko često koristite vaš GPS ili ukoliko vaš navigacioni uređaj nema najbolji i najprecizniji satelitski prijem. Učitavanje novih podataka o satelitima će sigurno popraviti situaciju i prijem satelitskog signala.

Uz navigaciju uvek i prava karta

Čak i kada su vam navigacioni softver i mape ažurirani, nije isključeno da vam ponudi totalno nelogičnu rutu. Zato pre svega proverite. Pogledajte simulaciju rute ili listu skretanja kako biste se uverili da je sve u redu sa podacima rute.

Bez obzira na savete vaše auto-navigacije, nikada ne skrećite sa glavnog puta ukoliko to sami niste isplanirali. Takođe, nikada ne možete znati da li će vam se mobilni telefon isprazniti ili da ćete se naći u delu gde nema nikakvog signala, pa kako je nedavno rekao član GSS ekipe za Nova.rs najbolje je da sa sobom uvek imate i pravu, papirnu kartu.

Foto:Shutterstock

Ovo se odnosi na sve vozače, ali posebno na ljubitelje prirode koji biciklom ili peške obilaze zabačene krajeve.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar