VW: Neizvesna budućnost Lamborginija

Auto 03. okt. 202010:44
Podeli:
Foto: Shutterstock/Roberto Lusso

Folksvagen se razmišlja šta će da radi sa Lamborginijem. Naime, VW Grupa pravi plan u kom bi Lamborgini bio više nezavisni deo kompanije nego što je to sad. Italijanski brend o kom se “brine” Audi, već je dugi niz godina pod okriljem VW Grupe. Međutim, izgleda da su proizvođači skupih sportskih modela sa snažnim motorima koji se prave u malim serijama, sve veći teret nemačkoj grupaciji. Tu se pronalaze još Bugatti i Ducati.

Kako prenosi Rojters na osnovu izjava ljudi bliskih Folksvagenu, osim parcijalnog “oslobađanja” Lamborginija, raspravlja se i o dugoročnim poslovima snabdevanja koji bi olakšali prisustvo ovog brenda na berzi.

Italijanski proizvođač sportskih automobila, koji je trenutno u Audijevoj diviziji, mogao bi parcijalno da bude nezavisan, dok bi VW zadržao deo kontrole poslovanja.

Još uvek nije zvanično doneta odluka o prodaji Lamborginija, niti je još određen način daljeg poslovanja. Ovo je tek prvi korak koji govori da se Folksvagen razmišlja šta bi mogao da uradi sa skupim brendom.

Foto: Shutterstock/Dmytro Surkov

Takođe, na listi problematičnih, pored Lamborginija našli su se i Bugatti i Ducati. Međutim, kako je Nova.rs portal pisao ranije, budućnost Bugatija bi mogla da pređe u ruke hrvatskog Rimca koji bi mogao da elektrifikuje snažne modele.

Saznajte još:

Preciznije, najveći problem VW Grupaciji je da smisli koju ulogu bi ova tri skupa brenda imala u okviru plana ekonomične i ekološki čiste proizvodnje. Globalni uticaj i sve strože norme za motore sa unutrašnjim sagorevanjem naterale su proizvođače da ubrzaju razvoj modela sa što nižom emisijom C02, ali su i čelnicima VW Grupe napravili problem, budući da sada moraju da nađu sredstva da elektrifikuju maloserijske sportske modele.

Foto: Shutterstock/Christopher Lyzcen

Zato se nemački gigant sada bori da nađe način da elektrifikuje Lamborghini i Bugatti kroz partnerstva i investitore.  Iz vrha VW nisu dali komentar na ovu temu, ali je generalni direktor Herbert Diess rekao da će uskoro objaviti važne korake koji će se ticati budućnosti kompanije.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar