Foto:Fiat

Punto je krajem 2018. godine u svojoj trećoj generaciji doživeo kraj, a sada je Stellantis Grupa objavila da će Punto dobiti naslednika. Novi model će koristiti platformu CMP (Common Modular Platform) koju će deliti sa modelima Peugoet 208, Opel Corsa kao i nešto većim Citroenom C4.

Fiat Punto je od svog lansiranja više nego dostojno preuzeo teret nasleđa Una i pokazao se kao jedan od najuspešnijih modela sa kraja prošlog milenijuma. Vrlo dopadljiv dizajn, upotrebljiva kabina, solidne manevarske sposobnosti, i to sve po fer ceni bili su dobitna kombinacija.

Što se tiče nove verzije, Stellantis je objavio da će biti predstavljena 2023. godine. Međutim, pre lansiranja će već sledeće godine biti predstavljena osvežena platforma, a vrlo verovatno i konceptno izdanje novog modela.

Kako piše Index.hr, godinu dana kasnije stići će i serijska verzija u hibridnom izdanju, a negde 2024. godine trebalo bi da bude dostupna i potpuno električna varijanta. Paralelno će svoju zamenu dobiti i Lancia Ypsilon, koja je još uvek u prodaji.

Foto:Fiat

Podsećanja radi, prvi Punto je dizajnirao Giorgetto Giugiaro, a lansiran je 1993. godine. Osim verzija sa tri i pet vrata nudio se i kabriolet, a prodato je ukupno čak 3,4 miliona primeraka.

Druga generacija stigla je 1999. godine, dok je treća debitovala 2005. godine. Dizajn je bio opet vrlo atraktivan, a Giorgetto Giugiaro je odlično uklopio inspiraciju Maseratijem. Tokom godina ovaj model je sa svakim redizajnom menjao ime, od Grande Punto preko Punto Evo do povratka na Punto.

Foto:Fiat

Bonus video: Ko će morati dva puta da plati tehnički pregled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram