Foto:Shutterstock

Postoje neki od nas koji ni u hladnim i zimskim uslovima ne odustaju od vožnje motocikla. Ukoliko ste spremni na to i u ovom periodu godine, rešili smo da skrenemo pažnju na stvari koje je neophodno da znate kada je u pitanju vožnja motocikla u zimskim uslovima.

Vožnja motocikla u hladnijim ili zimskim uslovima uopšte nije toliko strašna ukoliko se pridržavate određenih pravila. Naravno, mora se znati neka granica uslova u kojima se motocikl sme voziti. Budući da motocikli imaju samo dva točka to ih čini ranjivim u određenim vremenskim uslovima.

Redom ćemo opisati stavke koje navode na sajtu BjBikers.com i na koje treba da obraćate pažnju kada se vozite u hladnijim vremenskim uslovima.

Najvažnije od svega je da ne vozite po hladnom vremenu, ako baš ne morate. Ako morate, onda ne žurite i brzinu kretanja zaista prilagodite uslovima na putu.

Zdravlje pre svega!

Pre nego što se upustite u vožnju po hladnom vremenu, morate da imate propisnu opremu za vožnju. Tu se podrazumeva kompletna oprema namenjena motociklistima, ali za vožnju u hladnijim uslovima. Preporuka je da ispod opreme nosite termo odelo ili makar zimski aktivni veš.

Posebno naglašavamo da ruke, odnosno šake treba što više ugrejati. Ukoliko su vam ruke hladne, nećete imati dobar osećaj prilikom kočenja, a zamislite da vam neko naglo prepreči put ili uđe u vašu traku? Potrudite se da vam ruke budu što toplije.

Foto:Shutterstock

Što se obuće tiče, neizostavan deo opreme su čizme za motocikl, pantalone sa postavom, jakna sa postavom, štitnik za vrat i kaciga.

Kada je reč o kacigi, postoje dva problema: prvi problem je magljenje kacige, koje se lako rešava “pinlock” sistemom. Drugi problem je ulazak hladnog vazduha unutar kacige. Zato je preporuka spustiti sve otvore za ventilaciju kako biste održali koliko – toliko toplote unutar kacige. Takođe, poželjno je nositi i potkapu.

Imajte na umu da hladnoća pojačava umor i utiče na smanjenje koncentracije. Budite još pažljiviji u saobraćaju jer usled hladnoće i vreme reakcije može biti nešto duže.

Koliko god da želite da vozite motocikl po hladnom vremenu ako nemate odgovarajuću zaštitnu opremu, odustanite od vožnje. Ništa nije vredno toga da se razbolite.

Saznajte još:

Pratite vremensku prognozu

Ukoliko prognoze najave ledenu kišu ili sneg bolje je da odustanete od vožnje jer standardne gume na motociklima nisu namenjene vožnji u tim uslovima.

Ukoliko vas pak sneg ili led zateknu na putu parkirajte motocikl pored puta jer je vožnja u takvim uslovima veliki rizik po vas i druge učesnike u saobraćaju.

Bez naglog kočenja

Poput guma i kočioni diskovi kao i pločice brzo se hlade i treba im malo više vremena da se zagreju. Izbegavajte nagla kočenja jer se može dogoditi da naglo zgrabite kočnicu, a zbog hladnoće diskova neće momentalno doći do kočenja, već reakcija može kasniti nekoliko sekundi dok se ne stvori temperatura diska i poločica. Zatim može doći do naglog kočenja i blokiranja točka.

Foto:Shutterstock

Ukoliko vozite duže vremena bez kočenja, nije na odmet sa vremena na vreme lagano pritisnuti kočnice da bi se zadržala toplota.

Zaštite motocikl od korozije

Hladnoća, vlaga i so su tri stvari koje vrlo brzo mogu uništiti vaš motocikl. Zato ukoliko vozite motocikl preko zime, češće održavajte motocikl.

Ukoliko vozite po putevima na kojima je posipana so, nakon toga nemojte prati motocikl vrućom vodom jer topla voda pomaže da se so brže razgradi i lakše dospe do mikro oštećenja i tako ubrza rđanje. Dobro je metalne površine zaštiti sprejevima protiv korozije.

Gume takođe tretirajte sredstvima za zaštitu kako bi duže izdržale torturu vožnje u zimskim uslovima.

Kako treba da podesite pritisak u gumama za zimske uslove vožnje i šta da proverite na akumulatoru, pročitajte ovde.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar