Foto: Shutterstock

Za iskusnije motocikliste, sezona vožnje se ne završava kada dođe jesen. Međutim, ko želi da nastavi da vozi i po klizavoj podlozi, hladnoći i vetru, mora da zna da to zahteva posebne pripreme, veštine i, naravno, iskustvo.

Vožnja motocikla i te kako je moguća i kada se lepo vreme završi, ali od vozača zahteva prilagođavanje drugačijim uslovima. Da bi se vožnja na dva točka bezbedno nastavila i u jesenjim uslovima, navodimo neke od osnovih stvari koje treba uzeti u obzir.

Oprema: Vodootporna jakna i pantalone (ako nisu vodootporni tretirajte ih posebnim sprejom za tu namenu), „full face“ kaciga, zaštita za obuću, kišno odelo, vodooporne rukavice, prekirvač za kolena.

Saznajte još:

Vidljivost: Najvažnije od svega je da tokom jeseni budete vidljivi, posebno po kiši, magli i drugim uslovima smanjene vidljivosti. Morate na sebi imati neki fluorescentni deo odeće, poput prsluka i slično.

To je jedini način da vas ostali učesnici u saobraćaju tokom loših uslova vidljivosti, uopšte primete. Obavezno pre svake vožnje proverite ispravnost svih svetala na motociklu, kao i pokazivača pravca.

Foto: Shutterstock

Klizava podloga: Svaki motociklsita zna koliko su opasne klizave podloge, a jesenja vožnja na dva točka gotovo uvek podrazumeva klizav put. Ujutru može biti vlažno od magle i rose, a kasnije tokom dana uvek očekujte kišu. Najklizavije je kada kiša tek počne da pada, a o opalom lišću na putu da i ne govorimo.

Zato je od izuzetne važnosti držati veće rastojanje od vozila u okruženju. Tako sebi obezbeđujete više vremena za reakciju, da se zaustavite na vreme jer je po mokrom put kočenja neuporedivo duži, a izbeći ćete i prskanje vode od strane drugih vozila.

Poseban oprez: Kada je napolju mokro, poseban oprez se zahteva prilikom prelaska preko pruga, pešačkih prelaza i bilo koje horizontalne signalizacije (grafička ostrva i slično). Sve obojene površine po kiši postaju još klizavije.

Za sve motocikliste koji žele da nastave da voze i tokom jeseni, savetujemo da posete sajt Bjbikers.com, a na ovom linku mogu preslušati i podcast upravo na temu vožnje motocikla van sezone.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram