Volkswagen vraća električnog mališana iz penzije

Auto 24. jan. 202217:40
Podeli:
Foto:Volkswagen

Nemačka kompanija planira da obnovi proizvodnju baterijske verzije svog malog gradskog automobila Up kako bi zadovoljila sve veću potražnju za pristupačnim električnim automobilima.

Volkswagen je prestao da proizvodi e-Up tokom 2020. kada su državne subvencije za elektrifikovane automobile prouzrokovale veliki rast u potražnji. Prema izveštajima nemačkih medija, ovaj model nije dizajniran za masovnu proizvodnju a prodaja sa određenim popustima ne bi bila profitabilna.

Ipak, prodaja malih električnih automobila kao što su Renault Zoe i Dacia Spring pokazala je da postoji želja kupaca za pristupačnim električnim automobilima.

„Privremeno smo povukli e-Up sa tržišta 2020. zato što se vreme isporuke drastično povećalo, pre svega zbog sve veće potražnje. Sada je odlučeno da ponovo ponudimo e-Up u našoj gami“, piše u saopštenju Volkswagena. Prema nemačkim medijima, dileri su već napravili liste porudžbina za ovaj mali gradski električni automobil.

Foto:Volkswagen

Nextmove, kompanija za iznajmljivanje električnih automobila, najavila je da će e-Up u Style Plus verziji imati početnu cenu od 26.500 evra i domet od oko 250 kilometara. Kada se uračunaju i državne subvencije, finalna cena za kupca bi bila oko 17.000 evra.

Foto:Volkswagen

Sa modelom e-Up, Volkswagen bi mogao da popuni rupu u svojoj EV ponudi dok njihov novi i najjeftiniji električni model o kojem smo već pisali ne debituje 2025. godine.

Bonus video: Vozimo žutom trakom, ocenjujemo pešake i testiramo BMW M240i

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram