Šef dizajna Daimlera smatra da će elektrifikacija ubiti klasične limuzine

Auto 09. sep. 202119:06
Podeli:
Foto:Mercedes-Benz

Salon automobila u Minhenu doneo je najviše Mercedesovih premijera, a velika većina su potpuno električni automobili poput modela EQB, EQE ili EQS AMG. Sasvim je jasno da je budućnost nemačke kompanije potpuno električna, ali šta to znači za automobilski dizajn?

Gorden Wagener, šef dizajna u Daimleru smatra da će proces elektrifikacije ubiti klasične tradicionalne sedane. A kada pogledamo izgled modela EQE i EQS, čini se kao da će svi novi Mercedesovi električni modeli biti negde između hečbeka, sedana i kupea.

„Elektrifikacija će ubiti klasične trovolumenske limuzine, a postoji više razloga za taj ishod. Prvi je aerodinamika koja je veoma važna kod električnih automobila. Drugi razlog je baterijsko pakovanje koje je teško smestiti u klasičan limuzinski oblik karoserije a da se ne naškodi dizajnerska privlačnost automobila. Prosto morate da uradite nešto što će vizuelno ublažiti veću visinu vozila“, rekao je Wagener. Iako prelazak na električne pogonske jedinice obično dizajnerima daje veću slobodu, postoje i neka ograničenja. Po rečima Wagenera, premijum električni sedani imaju velika baterijska pakovanja i to onemogućava uglađene proporcije klasične limuzine. Međutim, on tvrdi da postoji rešenje.

EQE, električni automobil Mercedes
Foto: Mercedes

„Baš zato naši EQ modeli imaju odvažan dizajn, zato što izgledaju rastegnuto ali istovremeno i privlačno. Elektrifikacija će promeniti proporcije automobila. Mi moramo da se potrudimo da modeli ne liče jedni na druge, ali taj strah postoji već više od 30 godina. Za sada smo uspeli da napravimo modele različitog izgleda, i uveren sam da ćemo to raditi i u budućnosti“, dodao je Wagener.

Bonus video: Izgled unutrašnjosti novog Mercedesa SL

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar