Foto: Shutterstock

Manjak pažnje u vožnji zbog korišćenja mobilnog telefona uzrok je brojnih saobraćajnih nesreća na belgijskim putevima, a godišnje zbog ovog prekršaja pogine oko 50 ljudi, dok oko 4.500 zadobije teže ili lakše povrede. Tim povodom, pojedine opštine u Belgiji su rešili da pooštre propise.

Zakonodavci u ovoj evropskoj državi su problem sa korišćenjem mobilnog telefona u vožnji shvatili vrlo ozbiljno, a u nekim delovima zemlje uvedene su kazne u iznosu do 4.000 evra i gubitak vozačke dozvole do pet godina. Pored toga, zabranjeno je i biranje rute na navigaciji tokom vožnje.

Tokom najnovije akcije, belgijska policija zabeležila je 2.387 prekršaja i oduzete su 503 dozvole. Tokom 48 sati, policija je sprovodila kontrolne akcije širom Belgija, a fokus je bio na distrakcijama u vožnji, fenomen za koji se veruje da je uzrok četvrtine saobraćajnih udesa u Belgiji.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Kako piše Revija HAK, od 2.387 zabeleženih prekršaja, njih 2.331 se odnosio na korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, a 114 na druge oblike distrakcije, poput korišćenja navigacionog sistema. Kako navodi javni tužilac Halle-Vilvoorde regiona, cilj ove akcije nije maltretiranje vozača već znatno smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

Od početka marta, kazna za korišćenje mobilnog telefona u vožnji iznosi 174 evra, umesto prethodnih 116 evra.

Međutim, u periodu od 1. maja do 30. juna kada se u pojedinim opštinama sprovodi akcija policije, vozači uhvaćeni kako koriste mobilnim telefon u vožnji moraće da plate od 240 do 4.000 evra, dok rizikuju i da ostanu bez vozačke dozvole u periodu od 8 dana do 5 godina.

Foto: Shutterstock/Great Pics – Ben Heine

Procena rezultata ove kampanje biće održana po njenom završetku, a u zavisnosti od uspeha u smanjenju broja saobraćajnih nesreća, moguće je da će ova nova pravila i sankcije zaživeti i na nacionalnom nivou.

Bonus video: Za sve vas koji niste bili na sajmu automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare