Foto: Ford

Proizvođač automobila Ford predviđa da će električna vozila činiti 40 odsto njegove ukupne prodaje do 2030. godine i ubrzava investicije u taj sektor. U Evropi je i ranije najavljena elektrifikacija ovog brenda, tačnije za manje od 10 godina Ford više neće prodavati modele na benzin i dizel.

Kompanija koja je u februaru najavila da će izdvojiti više od 22 milijarde dolara za proizvodnju električnih vozila do 2025. godine, objavila je u saopštenju da povećava taj iznos na 30 milijardi dolara, prenosi N1.

Električni Mustang u SUV izdanju se prodaje odlično, da je čak i Teslu ugrozio.

Mustang
Foto: Ford via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Nedavno je prikazana i električna verzija najprodavanijeg modela u SAD, odnosno pick-up F-150 sada ide i na struju. Takođe, gašenje pojedinih modela poput limuzine Mondeo, pa čak i najava da se za Focus baš i ne nalazi mesto u budućnosti, samo govori koliko se sve u Fordu menja.

Svoje električne modele u Evropi Ford će razvijati sa Volkswagenom, a takođe je odlučeno da rade i na sopstvenim električnim baterijama.

I pored toga što je formirao centar za istraživanje i razvoj posvećen baterijama, Ford je objavio da namerava da formira zajedničku kompaniju sa južnokorejskim SK Inovejšn za proizvodnju električnih baterija.

Prema dogovoru treba da se izgrade dve fabrike u Severnoj Americi gde će se proizvoditi baterije za oko 600.000 električnih vozila do 2025. godine.

Veliki Fordov konkurent na američkom tržištu Dženeral Motors takođe se u januaru obavezao da od 2035. godine više neće proizvoditi automobile na dizel ili benzin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)