Istorijski trenutak: Ford prikazao prvi F-150 na struju

Auto 20. maj. 202112:10
Podeli:
Foto: Ford

Kako će prosečni "redneck" da reaguje na to da najveći, najtraženiji i glasni Fordov pick-up model F-150 više neće stvarati buku, to možemo samo da zamislimo. Uprkos tome, najprodavanije vozilo u SAD, ove godine prvi put dobija električno izdanje, naziva Lightning. Imaće 563 KS, 4WD pogon, na tržište stiže već sledeće godine, a glavni rivali biće mu električni Hummer i Tesla Cybertruck. Adut mu je i cena koja nije značajno viša od standardnih modela.

Pročitajte još:

Fordove F serije se prave od 1948. godine, a trenutno je aktuelna 14. generacija legendarnog modela. Najprodavanije vozilo u SAD je samo tokom prošle izuzetno teške godine kupilo čak 730.000 ljudi. Sada je prvi put ovaj legendarni “radnik” dobio i verziju na struju, koja je predstavljena sinoć.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning imaće pogon na sva četiri točka, dva elektromotora ukupne snage 563 KS i 1.050 Nm, što je ujedno i najveći obrtni moment ikada ponuđen u ovom pick-up modelu.

Do 100 km/h ogromni kamionet će stizati za samo 4 sekunde. Nudiće se u dve opcije kada je reč o bateriji, pa će snažnija verzija imati domet od 480 km, a slabija 370 km. Punjenje na brzom punjaču trajaće oko 40 minuta.

Foto: Ford

Najveći tovarni kapacitet biće 907 kg, a vučni i do 4.536 kg. Nove tehnologije omogućiće i da pomoću vage za merenje težine tovara, F-150 odmah izračuna i domet na struju.

S obzirom na to da su elektromotori manji od konvencionalnih koji su pokretali veliki pick-up, verzija Lightning će omogućiti i prtljažni prostor ispod haube zapremine 400 litara.

Foto: Ford

Nova verzija na struju je zadržala šasiju klasičnog F-150 (koji se nudi i kao hibrid), i nezavisno zadnje oslanjanje.

Foto: Ford

U novom F-150 debitovaće i Fordov novi i ogromni infotejment sistem Sync 4A dijagonale 15,5 inča, dok će pred vozačem biti 12-inčna digitalna instrument tabla.

Početna cena sa električni pick-up biće 32.972 dolara, što se ne razlikuje mnogo od verzija sa SUS motorima.

Foto: Ford

Pogledajte video gde iz Forda prikazuju da novi F-150 Lightning može da napaja čak i kuću, kao i brojne električne uređaje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar