Foto: Toyota

Elektrifikacija u automobilskoj industriji je prilično ofanzivna, pa ne čudi da lomi i one najjače.

Iako su čelnici Tojote smatrali da je budućnost u hibridnom pogonu i vodoniku, ipak kreću u elektrifikaciju svoje game. Naime, najveći sveti proizvođač automobila je tek prošle godine predstavio svoj prvi električni automobil, a ovo kašnjenje za ostalim proizvođačima će nadoknaditi u narednom periodu.

Toyota će do 2026. godine predstaviti pet potpuno električnih automobila koji će postati deo „bZ“ podbrenda. Prvi automobil koji je postao deo „Beyond Zero“ porodice je model bZ4X, koji je nedugo nakon premijere opozvan zbog potencijalnog otpadanja točkova u vožnji.

električni suv, bz4x, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Neslavni prvi korak japanske kompanije u svet vozila na struju usledio je znatno kasnije nego što je bilo ko očekivao, pre svega zbog mišljenja čelnika Tojote da treba razmisliti o alternativama, a ne slepo pratiti politiku da su električni automobil jedina moguća budućnost automobilske industrije.

Pet novih modela na struju

Ipak, da li zbog odluke EU o zabrani benzinaca i dizelaša ili nečeg drugog, Tojota je promenila smer, pa je sada stigla potvrda da će gama električnih modela biti proširena. Nadolazeću bZ gamu će činiti dva krosovera i tri veća modela, a ovi automobili će biti dostupni širom sveta, a ne samo u Evropi.

Kako bi ispunila kriterijume emisije Evropske unije, Tojota sprema i gamu potpuno hibridnih modela, dok su na tržištu već dostupna rebrendirana komercijalna vozila na struju koja proizvodi Stelantis.

Oskudne informacije

Jedini trag koji je Tojota dala u vezi sa identitetom novih bZ vozila jeste neoznačena tabela koja ukazuje na njihovu grubu veličinu i vreme lansiranja. Nakon malog SUV modela, očekuje se veće vozilo koje će u gami zauzeti mesto iznad SUV-a srednje veličine bZ4X.

Moguće je da se radi o velikom SUV-u čiji koncept je Tojota prikazala u decembru 2021. Treći model bi trebalo da ima istu dužinu kao bZ4X, a očekuje se da će to biti električna limuzina. Četvrti je po dimenzijama najveći od svih, pa je sasvim moguće da se radi o pikap modelu na struju, dok je peti nadolazeći električni automobil već najavljen konceptom.

Koncept najavljuje električni krosover

Tojota je nedavno predstavila bZ koncept kompaktnog električnog SUV-a, koji služi kao najava krosovera čija serijska verzija se očekuje tokom 2025. Koncept bZ ima dužinu od 4.538 milimetara, što ga stavlja među kompaktne automobile, a serijska varijanta će najverovatnije dobiti naziv bZ3X.

Foto: Toyota

Kada se uporedi sa aktuelnim modelima japanskog proizvođača, ovaj koncept ima slične dimenzije kao Corolla Cross.

Foto: Toyota/Promo

Električni automobili će činiti 50% prodaje do 2030.

Tojota planira da polovina prodatih automobila u Evropi 2030. godine bude na struju, uključujući zemlje kao što su Turska i Rusija. Do 2025. godine, japanska kompanija očekuje da će svaki deseti prodati automobil biti električni, dok će 80% prodaje činiti hibridi i plug-in hibridi. Već ove godine, očekuje se da će dve trećine prodatih automobila u Evropi imati hibridni pogonski sistem.

Nisu zanemareni ni plug-in hibridi

Tojota trenutno prodaje samo jedan plug-in hibridni model u Evropi – RAV4. Ipak, to će se promeniti jer uskoro stiže novi Prius koji će biti dostupan isključivo u plug-in hibridnom izdanju, a sledeće godine i nova generacija modela CH-R.

Foto: Toyota

Ovaj kompaktni SUV će pored plug-in hibridnog pogona, u ponudi imati i klasičan hibridni sistem, a nova generacija je pre nekoliko dana najavljena konceptom Prologue, pa se već sad čini da će CH-R ostati jedan od najatraktivnijih krosovera na tržištu.

Bonus video: Vozili smo prvu ikad Toyotu Corollu Cross

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar