Foto:Shutterstock/The Image Party

Švajcarska bi mogla da postane prva država na svetu koja će uvesti restrikcije za vlasnike električnih automobila, a razlog se krije u energetskoj krizi koja pogađa Evropu.

Povećanjem udela električnih automobila na tržištu novih vozila, zaustavljen je trend novih beneficija za vlasnike vozila na struju, bar kad su u pitanju državne pogodnosti poput subvencija, besplatnog parkiranja i popusta na putarinu.

Neke zemlje su čak i ukinule neke od postojećih beneficija, ali Švajcarska planira još drastičnije mere. Ova država planira restrikcije za privatne vlasnike električnih automobila, i to ne da bi stvorila dodatne prihode u budžetu, već da bi uštedela. Kako god bilo, vlasnicima se isto piše, a sigurno ih neće utešiti opravdanje da je nestašica električne energije sve izglednija.

Sa dolaskom zimskih meseci, cela Evropa se susreće sa energetskom krizom. Švajcarska nije izuzetak, pa se priprema da uvede aktivne mere u obliku raznih ograničenja. Osim ranijeg gašenja rasvete, tražiće se i uštede u grejanju. A kako bi osigurali energetsku stabilnost, spremni su da u kriznim slučajevima zabrane i vožnju električnim automobilima.

Kako prenosi Index.hr, nacrt novog zakona tvrdi da je „privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo da apsolutno nužna putovanja (profesionalna praksa, kupovina, poseta doktoru, pristustvovanje verskim događajima)“.

To u praksi znači da će vlasnici električnih automobila svoje četvorotočkaše moći da voze samo u najnužnijim situacijama. Dakle, moći će do apoteke, ali ne i u bioskop ili biblioteku. Ovo ograničenje je planirano tek na trećem nivou eskalacije krize, a pre toga bi se štedelo u javnim institucijama i domaćinstvima.

Bonus video: Pogledajte reakcije naših ljudi na električni BMW iX

Komentari

Svi komentari (2)