Podeli
Foto:Promo

Japanska svemirska agencija “Jaxa” već par godina sarađuje sa Tojotom na proizvodnji rovera za prevoz ljudi tokom ekspedicija koje će se obavljati na Mesecu. Nedavno su dve kompanije objavile da su se složile oko naziva – specijalno vozilo dužine šest i visine 3,8 metara, koje će se kretati pomoću šest ogromnih točkova, zvaće se “lunar cruiser”. Vrlo logično ako pitate Tojotu.

Naziv “lunar cruiser” izabran je upravo zbog poznate veze sa Tojotinim legendarnim terencem “land crusier”. Veliki SUV oduvek je bio simbol izdržljivosti, a ova karakteristika je vrlo značajna i za buduće vozilo, koje će se kretati kroz vrlo teške terene u zahtevnim uslovima na Mesecu.

Foto:Promo

Saznajte još:

U planu je da se do kraja ove godine predstavi finalna verzija “lunar cruiser” rovera. Reč je o vozilu dugačkom šest, širine čak 5,2 i visine 3,8 metara, koje će kao pogon koristiti gorive ćelije, kako bi na Mesecu emitovao isključivo vodenu paru i višak vazduha.   “Lunar cruiser” će i sa najmanjom mogućom energijom koja može da se transportuje na Mesec, moći da obezbedi domet od čak 10.000 km.

Foto:Promo

Kabina veličine 13 kvadratnih metara, moći će da primi dve osobe (četiri u slučaju preke potrebe).  Čitava karoserija je poput kapsule i opremljena je tako da astronautima omogući da unutra borave bez velikih skafandera.

Ovo vozilo sa posadom imaće vrlo važnu ulogu u istraživanju Meseca , a planirano lansiranje velikog rovera na put je 2029. godina.

Foto:Promo

Ako do sada niste videli kako će “lunar cruiser” izgledati u pokretu, pogledajte video.

Komentari

Vaš komentar