Tesla: Kraj zloupotrebe autopilota i spavanja za volanom

Auto 01. jun. 202110:27
Podeli:
Foto: Youtube/Mr. Hub

Kompanija Tesla rešila je da poveća sigurnost pri korišćenju autopilota, sistema koji su mnogi zloupotrebljavali i tako izazivali brojne saobraćajne nesreće, neke i sa fatalnim ishodom. Ilon Mask uvodi kameru koja će pratiti šta vozač radi.

Prve informacije nakon nedavne saobraćajne nesreće u Teslinom automobilu u kojoj su život izgubile dve osobe bile su da je mesto vozača bilo prazno, a da je vozilom upravljao autopilot.

Informacije iz Tesle pokazale su da je vozač ipak bio za volanom i da autopilot nije bio aktiviran, ali nakon te nesreće ponovo su se pokrenule rasprave o bezbednosti Teslinog autopilota jer su iz Consumer Reportsa dokazali da se ovaj sistem lako može prevariti, piše zimo.dnevnik.hr. Nedugo posle nesreće jedan neoprezni vlasnik Tesle se čak snimao u svom vozilu kojim je upravljao autopilot, dok je on sedeo na zadnjem sedištu i volan pridržavao – nogom.

Čini se da je Mask takvim ludostima ipak odlučio da stane na put, jer će s novom nadogradnjom softvera Tesle koristiti kameru instaliranu iznad retrovizora, a koje će nadgledati da li vozač prati put i drži ruke na volanu.

U slučaju da vozilo primeti da vozač ne obraća pažnju na saobraćaj, odmah će ga upozoriti da stavi ruke na volan, odnosno da prati put.

Tesla, Autopilot
Foto: Printscreen/YouTube/AI DRIVR

Ono što je važno napomenuti jeste da, osim u slučaju da korisnici sami ne aktiviraju opciju deljenja podataka, svi ti podaci koje kamera prati ostaće u automobilu i neće se deliti s Teslom.

Iako se Model 3 i Y, kao i poslednja generacija Modela X i S isporučuju s kamerama iznad retrovizora, Mask nije bio pristalica njihovog korišćenja. Ipak, priznao je da su kamere korišćene za one korisnike koji su dobili pristup beta verziji softvera za autonomnu vožnju, a delu vozača koji nisu pazili na put tokom testiranja FSD-a onemogućeno je da koriste taj softver.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar