Foto: Shutterstock/Paolo Bona

Nema vozača u Srbiji koji nije čuo za famozni 5. jul i početak primene strožih kriterijuma pri merenju izduvnih gasova automobila na redovnom tehničkom pregledu. Većina vlasnika starijih automobila se brinula da li će njihova vozila proći tehnički pregled, ali kako izgleda, posle jučerašnjih najava da će stroge mere biće ublažene, danas je objavljeno da će se primena pravilnika o registraciji ipak odložiti na period od najmanje dve godine.

Situacija oko tehničkih pregleda i registracije vozila doslovno se menjala svakodnevno. Juče je bilo reči o ublažavanju mera u vezi sa izduvnim gasovima, da bi danas Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila da će „građani će i nakon 5. jula pod nepromenjenim uslovima moći da registruju vozila“.

„Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose na kočnice, na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine“, navela je Agencija, a prenosi RTS.

Kako navode, izmene i dopune Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, omogućiće građanima da i dalje registruju vozila pod nepromenjenim uslovima.

„Uočeni problemi u primeni pojedinih odredbi Pravilnika uticali bi da veliki broj vozila ne ispuni uslove koji se zahtevaju na tehničkom pregledu, a čija bi primena počela 5. jula 2021. godine“, saopštila je Agencija.

Sniženi kriterijumi za tehnički pregled

Podsetimo da je juče Tanjugu iz AMSS-a rečeno da će sva vozila od 5. jula morati da zadovolje propisane standarde emisije izduvnih gasova da bi mogla da dobiju potvrdu o tehničkoj ispravnosti, ali će nadležni sniziti postojeće kriterijume. To bi značilo da vozila moraju da budu u fabričkom stanju na liniji tehničkog pregleda, odnosno da budu u onom stanju u kome su bila kada su proizvedena i da zadovolje važeće kriterijume dozvoljenog zagađenja vazduha da bi dobila potvrdu o ispravnosti. Ali, to izgleda neće biti slučaj, barem još dve godine.

Foto: Shutterstock

Dakle, vlasnici vozila koja ne poseduju delove za prečišćavanje štetnih gasova (katalizator i/ili DPF), a fabrički bi trebalo da ih imaju, imaće još vremena da ih poprave, odnosno opreme svoja vozila kako bi bila tehnički ispravna.

Još ranije je o ovoj temi ekipa Nova.rs portala razgovarala sa vlasnicima i udruženjima tehničkih pregleda, kada nam je rečeno da se u čitavoj priči zapravo najviše bune vlasnici neispravnih vozila. Oni žele da nastave da voze tehnički neispravne automobile jer nemaju novca da ih poprave, a tehnički pregled im je „strašni sud“.

Retrospektiva ove teme bi ukratko izgledala ovako: prvo je bilo najavljeno da se sa svim propisima kreće na vreme, zatim da će se jedna sporna uredba promeniti, da bi pre dva dana u medijima odjeknulo da MUP razmatra da se kompletna primena propisa odloži za još godinu dana, juče je rečeno da će mere koje se odnose na izduvne gasove ipak biti ublažene, i finalno danas – da se sve odlaže na period od najmanje dve godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)