Stellantis zbog zavere plaća kaznu od 300 miliona dolara

Auto 02. avg 202219:24
Podeli:
Foto:Shutterstock/MikeDotta

Američka jedinica Stellantisa, osuđena je u ponedeljak nakon priznavanja krivice za kriminalnu zaveru, a kazna iznosi čak 300 miliona dolara. Na taj način okončana je višegodišnja istraga američkog Ministarstva pravde zbog prevare u vezi sa emisijom štetnih gasova dizelskih agregata ove kompanije.

FCA US LLC, američka jedinica Stellantisa, našla se još pre tri godine pod istragom zbog falsifikovanja podataka o emisiji dizelskih agregata u više od 100.000 automobila RAM 1500 i Jeep Grand Cherokee (2014-2016).

Ova kompanija je još ranije pristala na sporazum o priznanju krivice sa Ministarstvom pravde, a pored kazne od 300 miliona dolara, FCA US je dobila i trogodišnju organizacionu uslovnu kaznu.

„Kazna od 300 miliona dolara je rezultat iscrpne trogodišne istrage. Ova odluka pokazuje da je Ministarstvo pravde posvećeno tome da korporativne prestupnike smatra odgovornim za obmanjivanje regulatora“, izjavio je Todd Kim, pomoćnik državnog tužioca.

Vlada je napomenula da je FCA US već platila 311 miliona dolara civilne kazne i više od 183 miliona dolara odštete za više od 63.000 ljudi u okviru grupne tužbe protiv ove kompanije. Ministarstvo pravde saopštilo je da kompanija FCA US instalirala obmanjujuće funkcije softvera koje imaju za cilj da izbegnu regulaturnu kontrolu i prevarom pomognu dizel vozilima da ispune standarde emisija.

Troje zaposlenih koji čekaju suđenje optuženi su za zaveru da se prevari SAD i prekrši Zakon o čistom vazduhu. Podsećanja radi, sličan ishod smo videli i pre pet godina nakon što je Volkswagen priznao krivicu za skandal koji je postao poznat kao „Dizelgejt“. Nemačku kompaniju je ovaj pokušaj prevare koštao više od 30 milijardi dolara.

Bonus video: Zamislite, i žene psuju - Nema blagih komentara na Peugeot 308

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar