Afera Dizelgejt: Počelo suđenje bivšem direktoru Audija

Auto 01. okt. 202014:45 > 14:48
Podeli:
Germany Audi Trial
Foto: Peter Kneffel/dpa via AP

Bivšem šefu Folksvagenove divizije Audi počelo je suđenje zbog optužbi povezanih sa prevarom s dizel-vozilima te kompanije na testovima izduvnih gasova.

To je prvo krivično suđenje u Nemačkoj zbog skandala koji je izbio pre pet godina i koji je grupu Folksvagen koštao više od 32 milijarde evra novčanih kazni i poravnanja. Rupert Štadler i još trojica optuženi su za prevaru, izdavanje lažnih sertifikata i lažno reklamiranje, prenosi N1.

Predviđeno je da komplikovano suđenje u Minhenu ima 176 ročišta i da traje do 20. decembra 2022. godine. Suđenje je posledica Folksvagenovog “Dizelgejt” skandala sa emisijama izduvnih gasova, koji je izbio u septembru 2015. godine.

Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je tada obaveštenje o kršenju propisa, navodeći da je Folksvagen opremio i podesio hiljade automobila tako da se zagađenje ne bi otkrilo kada su automobili bili na testiranju pri tehničkom pregledu.

Saznajte još:

Softver je podešavao rad motora tako da bi automobili mogli da prođu test zagađenja, a posle testa ih je vraćao u redovan režim rada te su na ulici zagađivali više. Rezultat je bio da stvarno zagađenje prelazi američke granice za azot-oksid, što može naštetiti zdravlju ljudi.

Bivši izvršni direktor Volfgang Hac i još dvojica inženjera optuženi su za razvoj dizel-motora od 3.000 “kubika” za Audi, Folksvagen i Porše, a koji su koristili ilegalni softver. Štadler se ne tereti za učešće u razvoju motora, već za izdavanja dozvola za prodaju vozila koja ih imaju, uprkos tome što je za prevaru znao najkasnije u septembru 2015.

Foto: Shutterstock

Slučaj za koji se sudi uključuje 250.700 vozila “audi”, 71.600 “folksvagena” i 112.100 “poršea”, koja su uglavnom prodata na američkom i evropskom tržištu.

Uvodno ročište suđenja je nastavljeno čitanjem optužnice na 90 stranica. Optuženima preti najmanje šest meseci, a maksimalno 10 godina zatvora.

Bivši izvršni direktor Folksvagena, Martin Vinterkorn, optužen je u dva krivična postupka u Nemačkoj u vezi s tim skandalom. Optužile su ga i američke vlasti, ali im on ne može biti izručen. Dva direktora Folksvagena ​​su već u zatvoru u SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar