Foto: stefanel / Shutterstock

Nezaobilazna manija proizvodnje SUV-ova nije zaobišla ni mnoge sportske brendove kao što su Lamborghini i Aston Martin, a na istom putu je i Ferrari. Već se zna da će SUV iz Maranela dobiti naziv Purosangue što u prevodu znači „čistokrvni“, a brojne špijunske fotke i insajderske informacije otkrivaju dosta toga.

Prošle su skoro tri i po godine od trenutka kada je Ferrari objavio da ulazi u segment SUV modela, kao rival Aston Martina DBX i Lamborghinija Urus. Iako kompanija iz Maranela već dugo vremena drži u tajnosti informacije o ovom SUV-u, tokom objavljivanja finansijskih rezultata za 2021. godinu objavljeno je da nas njegova premijera očekuje uskoro.

U proteklom periodu primećen je veliki broj prototipova Purosanguea, a ističe se tipičan karoserijski oblik jednog sportskog SUV modela, poput Urusa i DBX-a. Međutim, vrlo malo se zna o samom dizajnu vozila jer je većina maskiranih prototipova bila zapravo mešavina raznih delova Ferrarija i Maseratija. Ipak, to nije sprečilo pojedine automobilske dizajnere da objave digitalne rendere potencijalnog izgleda prvog Ferrarijevog SUV-a ikada.

Ne treba sumnjati da će od trenutka premijere Purosangue postati najsnažniji serijski SUV na svetu. Još uvek nisu poznati detalji o pogonskim jedinicama, ali jedna od mogućnosti je 2,9-litarski V6 hibrid sa dva turbopunjača koji smo već videli kod modela 296 GTB. Ovaj pogonski sklop razvija 819 KS i 740 Nm obrtnog momenta, što bi Purosangue učinilo najpotentnijim automobilom u svom segmentu. Čak i bez pomoći elektromotora, ovaj V6 benzinac razvija 654 KS što je veća snaga u odnosu na Lamborghini Urus.

Drugi izveštaji ipak navode da će Purosangue pokretati četvorolitarski V8 benzinac sa dva turbopunjača kojeg koristi SF90 Stradale, koji je najsnažniji automobil italijanske kompanije legalan za put. Ipak, u tom slučaju Purosangue ne bi dobio elektromotore, već isključivo V8 agregat. Postoji šansa da u ponudi bude dostupan i atmosferski V12, ali u ovo doba to malo verovatno.

Prema poslednjim najavama, premijera se očekuje početkom leta ove godine, dok će početna cena verovatno biti viša od 300.000 evra.

Bonus video: Vozači Ferarija svojim ljubimcima obojili ulice Rima u crveno

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare