sony playstation, mikročip, poluprovodnik
Foto: Shutterstock

Mikročipovi za automobile, ali i tehnološke uređaje koje koristimo, postali su najtraženija roba koje, kako vidimo - nema dovoljno. Zbog nestašice mnogi automobilski giganti su obustavili proizvodnju, a jake tehnološke kompanije značajno je redukuju. Sada, TSMC i Sony planiraju da izgrade fabriku mikročipova u Japanu, ali kako razvoj i izgradnja postrojenja za čipove nisu brzi, niti jeftini procesi, čak i da krenu odmah sve će biti gotovo najranije 2024, a završni račun biće veći od 7 milijardi dolara. Na ovaj korak se odlučio i nemački Bosch čija fabrika mikočipova već radi.

Brojni proizvođači automobila su prekinuli ili značajno redukovali proizvodnju u svojim fabrikama, dok novi modeli PlayStationa teško i sporo stižu na tržište, a i Apple je morao da smanji planiranu proizvodnju iPhonea.

Svi ovi problemi na tržištu imaju zajednički naziv – nestašica čipova. Nestašica bi, prema nekim proračunima, samo automobilsku industriju ove godine mogla da košta više od 200 milijardi dolara, piše zimo.dnevnik.hr, a ono što naročito zabrinjava jeste činjenica da niko ne zna kada bi situacija mogla da se stabilizuje, odnosno kada će ponuda moći da prati potražnju. Poslednji izveštaji analitičara iz Kine kažu da će ova kriza potrajati još 2-3 godine.

Kako je uopšte došlo do krize sa mikročipovima, pročitajte ovde.

Jedno od rešenja za taj problem jeste i razvoj novih fabrika za proizvodnju čipova, ali to ne ide brzo, ni jednostavno, kao što nije ni jeftino.

Iz tih razloga sa svim planovima i gradnjom fabrika trebalo bi da se počne što pre, a čini se da bi uskoro u ovaj poduhvat mogli da krenu i tajvanski TSMC i japanski Sony.

Prema pouzdanim izvorima japanskih medija, fabrika bi se gradila u Japanu i to na Sonyjevom posedu (u blizini njihove postojeće fabrike senzora za kamere), a većinski udeo u njoj trebalo bi da ima TSMC. Također navodno je za projekt zainteresovana i kompanija za proizvodnju automobilskih delova Denso.

Cena razvoja i izgradnje planiranog pogona iznosi više od 7 milijardi dolara, a japanska vlada spremna je da pokrije polovinu te investicije. U fabrici bi se proizvodili čipovi za kamere, automobile i druge uređaje, ali ona ipak neće rešiti trenutne probleme nestašice čipova na tržištu.

Naime, ako krenu u razvoj projekta, sa radom bi fabrika trebalo da počne tokom 2024. godine.

Sa druge strane, u Evropi, nemačka tehnološka firma Bosch je već otvorila fabriku čipova vrednu milijardu evra u Drezdenu, koja će pomoći da se odgovori na rastuću tražnju poluprovodnika.

čip, čipovi, auto, fabrika
Foto: Bosch

Fabrika budućnosti je potpuno povezana, zapošljavaće 700 ljudi, koristiće se veštačka inteligencija i proizvodiće silikonske ploče sa desetinama hiljada čipova za kontrolu vazdušnih jastuka, sistema za kontrolu kočenja, parkiranja i drugih pametnih asistencija koje se ugrađuju u automobile.

Bonus video: Tehnologija letećeg automobila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)