Sjajna priča koja otkriva zašto volimo motocikle

Auto 29. nov. 202012:32
Podeli:
Foto: Shutterstock

Zašto volimo motocikle? Da li je u pitanju osećaj slobode koji pružaju ili uzbuđenje kada se nalazimo čak i u njihovoj blizini? Da li je možda u pitanju njihova elegancija i lepota ili to što podsećaju na neukrotive divlje konje? Može da bude i to što važe za opasnost i izazov. A možda je i neki sasvim deseti razlog u pitanju. Bilo kako bilo, svi mi imamo razlog zbog kog volimo motocikle i često se okolini pravdamo da ih vozimo iz praktičnih razloga. Kad smo kod toga, da li znate koje su praktične strane u vožnji motocikla? Danas ćemo pokušati da vam damo odgovore na ova pitanja. Ukoliko ste početnik u svetu motocikala ovo je tekst za vas. Ukoliko ste pak iskusni motociklista i za vas je ovaj tekst, jer ćete imati odgovor više na pitanje: “zašto voliš motocikle?”

Hajde da počnemo od zdravstvenih aspekata. Svima je dobro poznato da je stres glavni okidač za veliki broj bolesti. Verovali ili ne, vožnja motociklom oslobađa od stresa i donosi smirenost.

Kako piše BjBikers.com, to nije prazna priča i potkrepljena je i naučnim ispitivanjima. Dokazano je da vožnja motociklom donosi smirenost jedanku onoj koja se postiže tokom meditacija.

Foto: Shutterstock

Druga studija pokazala je da prilikom vožnje u gradu i pri raznim manevrima mozak vozača motocikla funkcioniše mnogo brže, to jest donosi daleko više odluka u jednoj minuti u odnosu na vozače drugih vozila.

Takođe, vožnja motociklom pomaže i pri borbi protiv depresije i anksioznosti.

Znate i za onu frazu koja kruži među motociklistima: “ispred psihijatrijske ordinacije, nikad nećete videti motocikl.”

Vožnja motocikla dobra za kondiciju i jačanje mišića

Svakodnevna vožnja motocikla dobra je za kondiciju, naročtio ukoliko vozite off road ili posećujete trkačku stazu, mada ne treba zanemariti ni svakodnevnu vožnju u gradu ili na otvorenim putevima. Pri vožnji motocikla jačate leđne mišiće, mišiće ramena, vrata i ruku, a neretko i donji deo tela.

Saznajte još:

Zdraviji i za prirodu

Iako motocikli često oslobađaju istu količinu CO2 kao i automobili, ipak su manji zagađivači okoline, a razlog je jednostavan. Motociklom jednostavno brže prođete kroz saobraćajne gužve, manje se stoji na semaforima i brže stignete od tačke A do tačke B. To doprinosi manjem izbacivanju štetnih materija u atmosferu.

Foto: Shutterstock

Putovanje motociklom je poput glavne uloge u filmu

Negde u bogatoj riznici naših putopisa jedan član je napisao da je putovanje motociklom kao kad se glumi glavna ulogu u filmu.

Foto: Shutterstock

Kada putujete motociklom, daleko je lakše upoznati i doživeti okolinu oko vas. Osim toga, kada posećujete inostranstvo ljudi su često ljubazniji prema posetiocima na motociklu u odnosu na ostale posetioce.

Ima tu još mnogo razloga zbog kojih je vožnja motocikala usko povezana sa emocijama, pa nastavak ove sjajne priče pročitajte ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar