Stakla na vozilu ne treba da magle iako je napolju kiša

Saveti 28. avg. 202112:50 > 26. nov. 2021 11:47
Podeli:
Foto:shutterstock

Ako vam stakla na automobilu magle toliko da ventilacija ne može brzo da reši problem nakon vašeg ulaska, onda treba da proverite: da li je filter kabine (klime) za zamenu i da li u negde u kabini dolazi do prodora vlage.

Ništa gore nego da tokom vožnje moramo da brišemo stakla kako bismo videli. Ovo je vrlo opasno, jer nam zamagljena stakla ozbiljno ugrožavaju vidik. Zato je neophodno da ustanovite i rešite problem, jer stakla ne treba da budu zamagljena bez obzira na to što napolju pada kiša.

Najčešći uzrok zamagljenih stakala je prljav i zreo za zamenu filter klime (kabinski ili polen filter). On direktno utiče na zadržavanje vlage u kabini, što opet za posledicu ima dosadno zamagljivanje stakala koje užasno smeta tokom vožnje.

Foto:shutterstock

Naime, kada je ovaj filter prljav on ne dozvoljava da vazduh struji kroz kabinu u dovoljnoj meri kako bi isušio vlagu. Zato ga redovno menjajte (pri svakom redovnom servisu ova zamena se podrazumeva), ali dešava se da se zbog zagađenog i prljavog vazduha ovaj filter isprlja i brže.

Vreme za zamenu ovog filtera je i ako osetite mirise spolja čak i ako ste na klima-uređaju uključili opciju recirkulacije vazduha, ako osetite neprijatne mirise koji nisu povezani s mirisima spolja, ako vam u kabinu ulazi dim, ako je protok vazduha usporen, odnosno ako je pojačan rad motora ventilacijskog uređaja, a nema efekta. Sve su to razlozi za odlazak serviseru i zamenu, piše revija HAK.

Ako je filter kabine ispravan, odnosno čist, onda proverite da li voda prodire u kabinu kroz gume oko vrata (kedere), očistite sve zapušene otvore za odvod vode kako voda ne bi ušla u sistem za ventilaciju, proverite da li se negde u sistemu za ventilaciju skuplja voda. Na kraju, potražite druge mogućnosti ulaska vode u vozilo.

Foto:shutterstock

Prva pomoć:

Stakla će mnogo više magliti ako su prljava iznutra, pa ih redovno perite. Takođe, u prodavnicama auto-opreme možete nabaviti posebna sredstva protiv magljenja koja se nanesu na stakla sa unutrašnje strane i sprečavaju kondenzaciju. Nije loše da, dok ne rešite problem, koristite gumene patosnice koje sprečavaju da voda prodre u tepih ispod, ali morate redovno da ih čistite.

Bonus video: Nevreme u Banjaluci

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram