automobil, vrelina, klima
Foto: Shutterstock

Sigurni smo da vam tokom leta ne trebaju simptomi respiratornih bolesti a oni bi mogli da se pojave ako udišete neprijatne mirise koji se šire iz klima-uređaja vašeg vozila.

Prvi znak da je problem nastao jesu neprijatni mirisi koji se osećaju samo nakratko pri startovanju ili gašenju klima-uređaja.

Reč je o gljivicama koje su se nastanile unutar klime gde je tamno i vlažno područje. Upravo tada, prva pomoć mogu da budu neka od dezinfekcionih sredstava kojima sami možete da tretirate klimu i sprečite dalje širenje problema. Za ovaj vid dezinfekcije vam ne treba više od 10 minuta vremena i par stotina dinara, zavisno od proizvođača sredstva.

Foto:Shutterstock

Sa druge strane, ako ignorišete problem, neprijatni mirisi će se iz klima-uređaja osećati sve vreme dok ona radi. Tada je jedino rešenje odlazak u servis i čišćenje sistema posebnim mašinama, a koje košta više hiljada dinara. Međutim, to je i najbolje rešenje jer su dezinfekcioni sprejovi tu samo za prvu pomoć.

Foto:Shutterstock

U redovan servis ovog dela spada zamena freona, ulja u kompresoru, kao i dezinfekcija. Ako redovno servisirate klimu možete sprečiti vrlo skupe kvarove jer, primera radi, kompresor klime može da košta i više od 50.000 dinara.

Isključite klimu ranije i sprečite pojavu buđi

U naviku treba da vam uđe da klimu isključite nekoliko minuta pre parkiranja i ostavite samo ventilatore da rade na najjače. Tako će se isparivač osušiti i na njemu se neće razvijati mikroorganizmi.

Foto:Shutterstock

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar