Savez 90 Zelenih Srbije: Vazduh u Beogradu zagađen, ugroženo zdravlje građana

Društvo 08. avg. 202120:14 > 20:47
Podeli:
požar na deponiji Vinča Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Savez 90 Zelenih Srbije je upozorio građane, povodom pet puta veće koncentracije PM čestica u Beogradu, da je vazduh u gradu veoma zagađen, da ugrožava zdravlje građana i od nadležnih institucija zatražile rešavanje tog problema.

Savez 90 Zelenih Srbije i njen predsesnik Đuro Vlaškalić zahtevaju od gradske vlasti u Beogradu, kao i od nadležnih organa da javnosti daju jasne i tačne informacije u vezi sa:

1. Trenutnim kvalitetom vazduha u Beogradu i

2. situacijom na deponiji Vinča povodom navoda da je na ovoj deponiji izbio otvoreni požar i uticajem koji ovo može imati na kvalitet vazduha u Beogradu,

3. kao i da sačine i sa javnošću podele plan delovanja u vezi sa saniranjem požara i njegovih posledica.

Pozivamo upravu Grada Beograda, pre svega Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, kao i Sektor za vanredne situacije, Zavod za javno zdravlje Beograd i JKP „Gradska čistoća” da građane tačno, potpuno i pravovremeno Srbije obaveste o ovim pitanjima.

Povezane vesti:

U nedostatku zvaničnih, jasnih i pouzdanih informacija i adekvatne reakcije nadležnih organa, građani su pojačano zabrinuti za svoje zdravlje, posebno za zdravlje i dobrobit dece, trudnica, starijih ljudi, ljudi narušenog zdravlja i ostalih ranjivih grupa.

Predsednik Saveza 90 Zelenih Srbije Đuro Vlaškalić ističe da pod hitno mora nešto da se preduzme za podizanje kvaliteta vazduha, kao što su sprovođenje svih ispitivanja propisanih Zakonom o zaštiti vazduha, češće merenje i na više lokalcija u gradu Beogradu. Vlaškalić ocenjuje da građanima, čije je zdravlje već ugroženo pandemijom nove zarazne bolesti, preti nova ekološka katastrofa i da su Beograđani proteklih dana izloženi izuzetno visokom zagađenju vazduha koje se može videti golim okom i osetiti po mirisu.

„Dok se vlast u Beogradu, na čelu sa Zoranom Radojčićem i Goranom Vesićem krajnje neodgovorno odnosi prema ovoj temi, indeksi koji opisuju nivo kvaliteta vazduha su u opsezima od veoma nezdravo do krajnje opasno zagađenje. Čemu služi Zavod za javno zdravlje Beograd ako ne tome da informiše i Vas i nas? Zašto bežite od ove teme koja je ozbiljno uznemirila sve Beograđane“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar