Foto:promo AUDI AG

Jedna vrlo neprijatna pojava koja se događa kada se tokom vožnje između gume i asfalta nađe sloj vode zove se akvaplaning. Tada gubimo prianjanje i samim tim kontrolu nad vozilom. Međutim, nova tehnologija mogla bi da spreči ovaj problem.

Prema statističkim podacima akvaplaning uzrokuje destine hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, neretko sa ljudskim žrtvama. Ipak, pred nama je jedna nova tehnologija koja će pomoći da ova neprijatna pojava gubitka kontrole nad vozilom po mokrom, postane stvar prošlosti.

Savremeni sistem Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je dizajnirala kompanija Easyrain sastoji se od senzora i softverskog rešenja povezanih u sistem koji je kreiran da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega u stvari dođe. Funkcioniše tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga, sistem u deliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji „razbija“ sloj viška vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova s podlogom.

Foto:promo AUDI AG

S obzirom na to da višak vode sa podloge već ukloni, za samo prianjanje guma taj mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom. Prema podacima sa testiranja AIS poboljšava kontrolu nad vozilom 35% kada vozilo vozi pravo i 30% kada skreće. Novi sistem biće kompatibilan sa svim modelima automobila, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi, kao i električnih.

Bonus video: Beograd je prvi mural dobio pre više od pola veka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare