Savet za vozače: Pre vožnje skinite jaknu

Saveti 17. dec. 202107:10 > 10:06
Podeli:
Foto: Shutterstock

Vožnja automobila u debeloj zimskoj jakni smatra se rizičnom do te mere da se u nekim državama Evrope čak i zabranjuje, a propisane kazne su prilično velike.

Ovo nije prvi put da čujemo da vožnja u zimskoj jakni može da utiče na bezbednost vozača. Naime, najveći problem ovde predstavlja kačenje pojasa koji često ne može da bude pravilno zategnut preko tela kada nosimo jaknu. Zašto je to opasno?

Ako sigurnosni pojas zbog jakne sklizne više na stomak, prilikom naglog kočenja ili sudara on može ozbiljno da povredi creva, slezinu ili jetru.

Foto: Shutterstock

Osim toga, prema raznim testovima sprovedenim u Nemačkoj, ustanovljeno je da vožnja u debeloj jakni onemogućava vozača da manevriše kako treba. Prilikom nepredviđene situacije u saobraćaju, kada je potrebno žustro i naglo maverisati upravljačem vozač mora da ima svu slobodu pokreta, a ne da bude ograničen. Zbog ograničennja, kao u slučaju kada nosimo debelu jaknu, može doći do scenarija da vozač ne može da kontroliše automobil u meri u kojoj bi mogao da je bez jakne.

Zemlja koja je čak uvela zabranu vožnje u kaputu ili zimskoj jakni je Španija, gde kazna za ovaj prekršaj iznosi čak 200 evra.

Da li možete da zamislite da po minusu čim uđete u automobil skinete jaknu i krenete u vožnju? Španci ovaj problem nemaju jer je kod njih zima blaga. Kada bi takva kazna stigla i do severnijih delova Evrope postalo bi uobičajeno da ujutru prvo moramo da sačekamo da se kabina dobro zagreje kako bismo skinuli jaknu ili kaput i najzad krenuli u vožnju.

Foto: Shutterstock

Ipak, rizici vožnje u debeloj jakni svakako su realni pa nije na odmet znati za to. Štaviše, čak postoji i važan savet za sve one koji prevoze decu u auto-sedištima – detetu treba skinuti jaknu, vezati ga pojasom i potom ga preko utopliti jaknom, kao ćebetom.

Naime, kada je pojas naleže preko debele dečje jakne pri naglom kočenju mališan može doslovno da izleti iz jakne i povredi se. Ovo je prikazano u brojnim testovima bezbednosti auto-sedišta.

Foto: Shutterstock

Bonus video: Vožnja sa Tinom i Nebojšom – Koliko iznosi kazna za sporu vožnju?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar