Pet najvažnijih provera na vozilu pre zime

Saveti 16. okt. 202118:02 > 26. nov. 2021 11:31
Podeli:
Najbolji automobili, auto, lupa, automobil
Foto: Shutterstock

Pred vama su najvažnije provere i eventualne zamene koje treba da obavite na vozilu pre zime kako biste izbegli probleme. Pored provere stanja pneumatika, svetala i metlica brisača, krucijalno je proveriti sve tečnosti u vozilu. Ako niste vični da ovo sami obavite, onda obavezno pre nego što nastupi zima posetite servis. U tekstu izdvajamo 5 osnovih saveta za proveru tečnosti pred hladne dane.

O proveri brisača, svetlosne signalizacije i gumama na vozilu pre zime nedavno smo pisali, a sada je krajnje vreme da se provere sve tečnosti u vozilu, jer ako ih nema dovoljno ili nisu više dovoljno dobre, možete imati brojne probleme.

1. Antifriz: Ako ga nema dovoljno ili je izgubio svojstva, zamrznuće tečnosti u hladnjaku i motoru što može da izazove pucanje bloka motora ili oštećenje dihtunga.

auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Tačku mržnjenja ove tečnosti možete sami da proverite uređejam koji se zove bometar, ali je mnogo precizinije i sigurnije da ovu proveru obavite u servisu.

2. Kočiona tečnost: Apsorbuje vlagu i posle dužeg perioda zbog toga gubi svoja svojstva, tako što joj se tačka ključanja snižava. Loša kočiona tečnost direktno se može dovesti u vezu sa slabijim kočenjem, kao i kvarovima izazvanih korozijom.

auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Tečnost u kočnicama treba menjati na dve godine. Ako je posuda za tečnost lako dostupna, možete i sami da je zamenite, samo povedite računa o nivou. Ako niste sigurni da li treba da menjate ovu tečnost, to takođe u servisu mogu da vam provere uređajem koji meri tačku ključanja. Ne zaboravite da se sada na tehničkom pregledu i ovo proverava.

3. Tečnost za vetrobran: Sada je vreme da sipate zimsku tečnost, jer ako letnju ostavite u posudi vrlo lako će se zalediti, pa može da ošteti posudu za tečnost, kao i čitav sklop (creva, brizgaljke, pumpa) koji vodi do vetrobrana.

auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Obavezno proverite i da li na etiketi piše da je tečnost otporna na niske temperature. Nije na odmet sada imati i jednu rezervnu bocu u prtljažniku, jer slede dani kada ćemo ovu tečnost mnogo više koristiti.

4. Ulje u motoru: I ovo ulje apsorbuje vlagu, pa ako se to desi, rezultat može da bude teži kvar na motoru, jer se podmazivanje pokretnih delova ne obavlja kako treba.

Ako se bliži interval zamene motornog ulja, obavite to sada, pre zime. Na koliko često treba menjati ulje zavisi kako od eksploatacije vozila, tako i od samog modela. Na nekim automobilima motorno ulje može da se zameni već posle 7,8 hiljada pređenih kilometara, a na nekim se menja tek na 15.000 km.

auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Ako se prelaze manje kilometraže, preporuka je da se motorno ulja onda menja jednom godišnje. Pri zameni ove tečnosti obavezno se menja i filter ulja.

5. Poseta servisu: Najbolje je da pre zime posetite servis, gde će vam proveriti akumulator i sve tečnosti u vozilu, kao i opšte stanje.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Bonus video: Pravila vožnje po kiši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram