Nema vraćanja s tehničkog zbog manjih oštećenja

Auto 23. jul. 202112:32 > 12:43
Podeli:
tehnički pregled Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zbog masovnih primedbi vlasnika vozila u Srbiji da ih vraćaju sa linija tehničkih pregleda i zbog "najmanje sitnice", sada su se oglasili iz MUP-a sa dodatnim informacijama.

Načelnik Uprave Saobraćajne policije Srbije Nebojša Arsov izjavio je da po Pravilniku o tehničkom pregledu vozila koji se primenjuje od 6. jula, „manja mehanička oštećenja vozila koja ne utiču na bezbednost saobraćaja ne predstavljaju osnov da se vozilo proglasi tehnički neispravnim“, prenosi N1.

Arsov je naveo da „ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično“ nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati još jednu instrukciju svim privrednim društvima ovlašćenim da vrše tehnički pregled vozila, u cilju otklanjanja eventualnih nedoumica kontrolora tehničkog pregleda“, kazao je Arsov.

Ali, ukazao je on, ukoliko su neispravni uređaji i oprema, vozilo ne može biti ocenjeno kao ispravno, već se vlasniku daje rok da otkloni neispravnost. Međutim, kako smo već ukazali na našem portalu, ovaj rok iznosi svega 3 dana i nije realan da se nedostaci ili kvar na vozilu ukloni. U suprotnom, ako se ovaj rok probije, ponovo mora da se plaća puna cena tehničkog pregleda. Zato bi za vlasnike vozila u Srbiji bilo značajno da se rok produži.

Više o tome kako pripremite vozilo za tehnički saznajte ovde.

Dugo se čeka na tehnički pregled vozila

 

Načelnik Uprave Saobraćajne policije je ocenio da „ne postoji opravdan razlog da se na tehnički pregled čeka u dužem vremenskom intervalu“ – na šta se sada žale vozači.

Kako je naveo, u Srbiji postoji više od 1.200 pravnih lica ovlašćenih za tehnički pregled vozila, a na jednoj liniji tehničkog pregleda se u toku dana može pregledati i više od deset vozila.

Više o tome gde se u Srbiji najduže a gde najmanje čeka na tehnički pregled vozila, pročitajte ovde.

Bonus video: Nerealni rok na tehničkom: Samo 3 dana za popravku kvara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar