Važno je da što pre uklonite insekte sa vozila

Saveti 09. jul. 202117:19 > 26. nov. 2021 12:00
Podeli:
Foto:shutterstock_ By Sergio Rojo

Tokom leta i brže vožnje na otvorenom putu na prednjem delu automobila nastane pravo groblje insekata. Teško se skidaju i mogu oštetiti boju i lak, pa evo kako najlakše da rešite ovaj problem.

Što duže insekti ostanu zalepljeni na suncu teže ćemo ih kasnije skinuti, a lako može doći i do oštećenja boje i laka. Ako su ostali danima zalepljeni, nemojte ih skidati grubom stranom sunđera, niti bilo kakvim oštrim predmetima.

1. Sprečite problem

Pred put operete automobil i tretirajte ga nekim od sredstava za zaštitu, poput voska ili keramike. Ovi premazi napraviće zaštitni film na karoseriji i pomoći će da se insekti mnogo lakše skinu.

Foto:shutterstock_ By Nor Gal

2. Odmah reagujte
Bubice koje pokupimo tokom vožnje se raspadaju, ostavljajući za sobom masne proteine i enzime koji oštećuju boju i lak. Još je gore ako ih ostavimo na vozilu nekoliko dana na suncu. Zato ih uklonite dok su sveže i kada se najlakše skidaju običnom krpom sa malo šampona i vodom.

3. Hemijska sredstva za uporne mrlje

Ako su mrlje dugo bile zalepljene, onda su jedino rešenje specijalna hemijska sredstva za uklanjanje insekata sa vozila. Ona se prodaju čak i na pumpama i većina ih je efikasna. Bazirana su na hemijskim preparatima koja rastvaraju masti i enzime.

Foto:shutterstock_By riopatuca

Oprezno sa brisačima

Metlice brisača su meke i lako se oštećuju kada tvrdokorne mušice skidamo sa vetrobrana tokom vožnje. Savet je da ako imate mnogo insekata zalepljenih za staklo, bolje stanete na prvu benzinsku stanicu i uklonite ih ručno sunđerom.

Bonus video: Pazite se krvopija koji vrebaju iz trave

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram