Foto: Miloš Nikodijević

Sportski automobili iz Japana su na našim prostorima postali cenjeni tek tokom devedesetih godina. U pravom zamahu tek od prvih godina 21. veka, klasici sa Dalekog istoka su samim tim izuzetno retki, posebno ako su u pitanju egzotični automobili sportskog srca. Vozači željni brzine istovremeno su birali i prestiž, te su uvek bili okrenuti ka Nemačkoj, ostavivši tako malo prostora za japansko automobilsko nasleđe. U izboru svog modernog klasika, Vladimir se dvoumio upravo između Nemačke i Japana, tačnije BMW-a Serije 8 i Toyote Supre, a pobedu je ipak odnela lepotica iz Zemlje izlazećeg sunca.

„Vozio sam Alfu 159 i iskreno sam želeo da pređem na automobil koji se ne viđa svakodnevno, koji je i malo žustriji, sa pogonom na zadnjim točkovima i malo većom kubikažom.“ počeo je Vladimir „Bilo je jako teško naći i jedan i drugi na oglasima, a Supra je došla kao bolji primerak.“

Foto: Miloš Nikodijević

„To je Supra treće generacije, automobil koji je označio cepanje Celice i Supre u zasebne modele i tata-automobil bez koje ne bi ni bilo četvrte generacije. Ona je 1989. godište, sa 3.000 kubika i 238 konjskih snaga zahvaljujući 7MGTE turbo motoru. To je i njen fabrički motor.“ Ono što je Vladimiru bilo presudno kod ovog automobila bilo je stanje, to jest činjenica da je Supra bila odlično očuvana i bez ikakvih modifikacija na motoru.

Od kada je uzeo automobil, Vladimir je napravio tek par modifikacija: „Ona više nema fabrički Visko ventilator, jer u gradu guši motor. Tako da je u njoj sada električni ventilator.“ Takođe, felne od 18″ su za nijansu modernije i dolaze sa Celice, a na njima su gume dimenzija 235/40 18 koje omogućavaju bolje trenje u krivini. Kako Vladimir rado priznaje, njegova Supra je ispunila sva očekivanja: „Ona sada diše punim plućima i to je prava Supra. Kod nje me najviše privlače njen bezobrazan oblik i pogled, i zaista volim oldschool, čistu mehaniku.“

Foto: Miloš Nikodijević

Više o ovom automobilu za kojim se mnogi okreću, ali retki znaju o kakvoj egzotičnoj „zverki“ je reč, saznajte ovde gde vas čeka i velika foto-galerija.

Izvor: Autoslavia

Bonus video: Je l plastikaner? Da li je Toyota Yaris Cross najbolji krosover za grad

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram