Rad na struju: Fiat prikazao prvi potpuno električni Ducato

Auto 23. apr. 202114:40
Podeli:
Foto:Fiat

Povodom 40. godišnjice lansiranja modela, brend Fiat Professional predstavio je potpuno električnu verziju modela Ducato. Kako kažu iz kompnije, E-Ducato je dizajniran da obezbedi performanse i operativne troškove u skladu sa odgovarajućim verzijama sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Za predstavljanje prvog električnog modela Ducato sa 100% nultim emisijama, Fiat Professional je izabrao jučerašnji dan, 22. april, Dan planete Zemlje, svetski događaj usmeren ka zaštiti životne sredine i širenju ekoloških informacija i obrazovanja.

Ducato je inače bio najprodavanije komercijalno vozilo u Evropi prošle godine, a važi i za najbolji kamper, kao i za najtraženije vozilo u svojoj klasi već šest godina zaredom.

Foto:Fiat

Zahvaljujući originalnoj arhitekturi, bez suvišne težine na dnu šasije i sa povećim rastojanjem između bočnih šina, E-Ducato ima baterije postavljene ispod poda, ostavljajući kapacitet za tovar koji varira od 10 do 17 cc zapremine, kao i skoro 2 tone u pogledu mase.

Foto:Fiat

E-Ducato može da postigne performanse ekvivalentne dizel verzijama, zahvaljujući električnom motoru sa maksimalnim obrtnim momentom od 280 Nm, isporučujući do 90 kW snage (približno 122 KS) i ubrzanje od 0-50 km/h za 5 sekundi.

E-Ducato nudi baterije od 47 kWh i 79 kWh i 4 tipa načina punjenja, od kojih su 3 dostupna pri lansiranju. Sa baterijom od 47 kWh može da pređe i do 170 km u WLTP ciklusu i do 235 km u gradskom ciklusu. Sa baterijom od 79 kWh, domet se povećava na 280, odnosno 370 km u gradskoj vožnji. Nije mu potrebno duže od pola sata da se napuni dovoljno za vožnju od 100 km.

Foto:Fiat

Takođe, vredi napomenuti da baterije imaju garanciju od 10 godina ili 220.000 km za verziju od 79 kWh, odnosno 8 godina/160.000 km za model od 47 kWh.

E-Ducato takođe nudi režim vožnje: u „Normal poziciji“, gde obezbeđuje idealnu ravnotežu između performansi i troškova, a može se i postaviti u „Eco“ mod kako bi se čuvala energija. Kada je potrebno da se prevozi težak teret ili kada se vozilo suočava sa zahtevnim usponom, tu je mod „Power“.

„Novi E-Ducato sa 400 konfiguracija znači da može da zadovolji potrebe svih profesionalnih operatera, od špeditera i građevinskih kompanija do zanatlija i gradskih pružalaca usluga. Saradnja e-Mobility tima kompanije Stellantis rezultirala je stvaranjem tzv. Pro Fit by E-Ducato programa tako da korisnik može sam da konfiguriše izgled ovog novog električnog modela“, ističu u Fijatu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar