Predsednički apartman na točkovima: Kultni Renault 4 dobio novo izdanje

Auto 25. okt. 202117:43
Podeli:
Renault 4, hotelska soba, auto, automobil
Foto: Renault

Povodom 60. godišnjice modela Renault 4, brend se udružio sa dizajnerom Mathieuom Lehanneurom kako bi oživeo kultni model u drugačijem izdanju. Rezultat je SUITE N°4, originalni konceptni automobil inspirisan „hotelskom sobom na točkovima”.

Kultni Renault 4, automobil koji je postao prava priča o uspehu, ove godine je proslavio 60. rođendan. Proizvodio se u 28 država, a tokom 30 godina je prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja.

Rođendan ovog kultnog modela bio je razlog da se francuski dizajner Mathieu Lehannuer pozabavi ovom legendom kako bi kreirao nešto uzbudljivo i drugačije. Krajnji rezultat je model SUITE N°4 koji je istih spoljašnjih dimenzija i linija kao i kultni model, ali sa nekolicinom bitnih korekcija. Zadnji deo i vrata prtljažnika su zamenjeni polikarbonskim prozorima koji pružaju osvetljenje isto kao arhitektonsko staklo. Transparentne solarne ploče postavljene na krov propuštaju svetlost, a služe i za punjenje baterije vozila koja je naknadno ugrađena kako bi se ono u potpunosti elektrifikovalo.

Prednji deo automobila ima ista kultna svetla, linije i siluetu kao i originalni model. Prednja maska je izrađena od poliranog aluminijuma, što je dizajnerski potpis ali i posveta verziji bez krova. Stvara talase, a na vozilu ostavlja trajni učinak fluidnosti, dinamičnosti i pokreta. Karoserija automobila je premazana sa tri sloja boje kako bi odavala utisak cementa, materijala koji je sinonim za modernu arhitekturu.

Renault 4, hotelska soba, auto, automobil
Foto: Renault

Lehanneur je odlučio da u unutrašnjosti upotrebi materijale kakve nalazimo u domaćinstvu kako bi stvorio ugođaj „kao kod kuće“, ali i da implementira sve tehničke zahteve i prefinjenost francuskog umeća življenja. Sedišta i komandna tabla su obloženi žutim baršunom, dok je robustan izgled postignut debelom, rebrastom šenil tkaninom kojom je prekrivena poleđina sedišta sa dva preklopa.

Podupirači i jastuci upotpunjuju izgled prtljažnika, pretvarajući ga u sobu na točkovima. Sveukupan utisak zaokružuje drvena klupa koja je zaklonjena od kiše ili sunca kada je poklopac prtljažnika otvoren.

Renault 4, hotelska soba, auto, automobil
Foto: Renault

„SUITE N°4 otvara vrata novoj vrsti mobilnosti i iskustva putovanja. Hteo sam da spojim svet automobila i arhitekture kako bih stvorio hotelsku sobu na otvorenom. Bolji čak i od najraskošnijeg predsedničkog apartmana, ovaj automobil može da vas odveze gde god poželite, bilo na more, na neki proplanak ili na krstarenje gradom o kojem ste oduvek maštali” kaže dizajner Mathieu Lehanneur.

Renault na ovaj način i dalje oživljava kultno ime Renault 4, koje će uskoro biti ponovo iskorišćeno za potpuno novi električni model. Takođe, vraća se i Renault 5, pa bi moglo da se kaže da je francuska kompanija rešila da „udari“ na nostalgiju.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes, pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar