Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Od kako je uvedena probna dozvola za A kategoriju, povelo se mnogo polemika i pojavilo se dosta nelogičnosti, pa i to da neko ko godinama ima položeno za automobil mora da dobije probnu dozvolu za motocikl. Tako smo se, primera radi, našli u situaciji da osoba od 42 godine i sa više od 20 godina iskustva u vožnji automobila, ne sme da vozi motocikl posle 23h. S tim u vezi, predlaže se ukidanje probne dozvole za A, ali samo u određenim slučajevima.

Prema novom nacrtu zakona, možda sledi ukidanje probne dozvole za A kategoriju u nekim slučajevima, odnosno neki novopoečeni vlasnici A1, A2 ili A kategorije možda neće dobiti probnu vozačku.

Zakon o probnim dozvolama do sad je propisivao da svi vozači koji polože А1, А2, А ili B, a ukoliko nisu posedovali probnu dozvolu, izdaje im se probna dozvola za kategoriju koju su stekli.

Tu se dolazilo do nelogičnosti da su na primer vozači koji su kategorije položili pre 20 i više godina, morali da imaju probnu dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju. Druga nelogičnost povodom probne dozvole za kategoriju odnosi se na to što je jedino ograničenje vožnja u periodu između 23.00 – 06.00 časova, kao i ograničenje brzine kretanja na 90% od propisane brzine.

Uvidevši nelogčnosti da iskusniji vozači poseduju probnu vozačku dozvolu, napisan je predlog zakona koji možete pogledati ovde.

Ukratko, predlog zakona propisuje ukidanje probne vozačke dozvole za pomenute kategorije, čak iako prethodno niste imali probnu dozvolu za B kategoriju. To znači da ukoliko posedujete dozvolu za B kategoriju u dužem vremenskom periodu, pre uvođenja probne dozvole, nećete dobiti probnu dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju.

Ovaj predlog zakona ima daleko više smisla, jer već takoreći iskusnijim vozačima nekoj od drugih kategorija ne nameće obavezu probne dozvole. Ukoliko neki vozač po prvi put polaže A1, A2, A ili B kategoriju, on će svakako dobiti probnu dozvolu za položenu kategoriju i na taj način se novi vozači smisleno ograničavaju na propisane odredbe.

Bonus video: Kako vozači automobila mogu da pomognu motociklistima

Komentari

Svi komentari (0)