Foto: BYD

Kada će vozila na struju preuzeti lidersku poziciju?

Uprkos aktuelnoj energetskoj krizi, a sudeći prema međunarodnim projekcijama, u svetu i dalje vlada utisak da će budućnost električnih i hibridnih vozila biti svetla. Prema predviđanjima nemačke kompanije Statista, godišnja prodaja e-vozila biće više nego udvostručena u narednih pet godina, sa 7,1 miliona u 2022. na 16,2 miliona u 2027.

Zvuči gotovo neverovatno i procena kompanije Morgan Stenli da će proizvođači automobila već od 2028. početi da gube novac na proizvodnji četvorotočkaša opremljenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Za sve koji su se zapitali kada će na ulicama biti više električnih i hibridnih automobila nego benzinskih i dizel i tu je odgovor manje-više poznat – 2048. Godinu pre toga dostići će još jedan impozantan rezultat. Na putevima će ih biti – 1.000.000.000.

Jedino otvoreno pitanje sada je cena električnih vozila i gde smo tu mi, odnosno tržište Srbije kada se ima u vidu da je u 2021. kod nas bilo registrovano oko dva miliona vozila od čega tek 1.500 električnih i hibridnih. Koliko su ljudi u Srbiji spremni da izdvoje novca za hibrdini ili električni automobile, pročitajte ovde.

Izvor: Drivegreen

Bonus video: Pogledajte kako izgledaju nove Dačije, test Toyote Aygo X i akciju sa Srbija relija

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)